AH, TAJ SEKS...

Sve što niste znali o kontracepciji

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 26.02.2010 10:35
  • Objavljeno 26.02.2010 u 10:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jesam li trudna? Jesam li se zarazio kakvom bolešću? Ah, taj seks. Za one koji ga već dugo prakticiraju na pravi način s pravom osobom i s pravom kontracepcijom, uglavnom je pravi užitak, ali oni koji tek ulaze u te vode može izazvati pravu poplavu pitanja i glavobolju

Naime, kontracepcijska zaštita ne samo da štiti od trudnoće koja je u tvojim godinama sigurno neželjena, već štiti i od raznih spolnih bolesti koje mogu donijeti niz problema i komplikacija na dulje staze. Stoga uvijek, i to baš uvijek, imaj na umu da je zaštita nešto što trebaš isplanirati prije seksa.

Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je šokantan podatak – čak trećina seksualno prenosivih infekcija pojavljuje se upravo kod tinejdžera i adolescenata! Naime, iako se tinejdžeri najčešće dobro informirani i educirani o zaštiti – vrlo lako 'je zaborave', odnosno ne koriste je konstantno. A za trudnoću ili kakvu bolest – dovoljno je samo jednom imati seksualni odnos!

No većinu tinejdžera, osim mnogih bolesti koje prijete, ipak najviše zabrinjava trudnoća. Bitno je napomenuti da možeš zatrudnjeti i:
- prvi seksualnim odnosom
-ako imaš odnos za vrijeme mjesečnice
-ako dečko ejakulira kad njegov penis izađe iz vagine.

KONDOMI

Kondom je napravljen od gume ili lateksa, 'zarola se' od vrha do korijena penisa da bi se spriječilo istjecanje sperme u vaginu tijekom seksualnog odnosa. Stavlja se pred sam snošaj. Kondom je oko 98 posto siguran u sprečavanju trudnoće. Osim toga, pokazao se izvrstan kod prevencije seksualno prenosivih bolesti, naravno, ako je pravilno i redovito korišten! Vrlo lako ga možeš kupiti u svakoj trgovini ili na kiosku. Nuspojava uglavnom nema. Rijetko može izazvati iritaciju kože.

PREKINUTI SNOŠAJ

Kod mladih je ovo, nažalost, vrlo raširena metoda kontracepcije, no zapravo vrlo nesigurna. Dečko izvadi penis iz vagine prije ejakulacije, no spermiji se mogu nalaziti i u predspermalnoj tekućini koja izlazi prije nje.
I ovako postoji velik rizik od trudnoće i svih spolno prenosivih bolesti; ovo je zapravo igranje ruskog ruleta s trudnoćom!

PILULA

Postoje dvije vrste pilula. Kombinirane pilule ispuštaju hormone estrogen i progesteron koji utječu na jajnike da ne otpuštaju jajašce. Postoje i pilule koje sadrže samo hormon progesteron koji sprečava da se jajašce i spermij sretnu, jer zgusnu sluznicu maternice. Pilula se mora uzimati svaki dan u isto vrijeme puna tri tjedna, a potom se radi pauza od tjedan dana te se opet uzimaju tri tjedna i tako redom. Ako jedan dan zaboraviš, sljedeći dan pilulu treba uzeti u isto vrijeme, no nažalost, ako si baš tada imala odnos, postoji rizik od trudnoće!
U sprečavanju trudnoće više su od 99 posto efektne, no ne daju nikakvu zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.
Da bi ih dobila, moraš otići kod svog ginekologa koji će ti prepisati tablete nakon vađenja krvi.
Ponekad mogu izazvati probleme s kožom ili glavobolje. U tom slučaju treba se posavjetovati s liječnikom koji će prepisati nove.

PILULA ZA JUTRO POSLIJE

Ako si spavala bez zaštite i brine te trudnoća, možeš od liječnika dobiti tzv. pilulu za dan poslije. Postoje dva tipa pilula – samo s progesteronom ili s progesteronom i estrogenom. Uzimaju se po dvije pilule najkasnije 72 sata nakon snošaja. One sprečavaju ovulaciju i smještanje jajašca u maternicu, ako je došlo do oplodnje.

Prema trenutačno raspoloživim podacima, ova vrsta kontracepcije je 95 posto učinkovita ako se uzima unutar 24 sata, 85 posto ako je uzeta 24-48 sati i 58 posto učinkovita ako je uzeta 48-72 sata nakon snošaja. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Da bi je dobila, moraš otići kod svog ginekologa.

Mogu uzrokovati vrtoglavicu i povraćanje te neredovita krvarenja.

PRIRODNA METODA

Djevojka prati svoj ciklus te bilježi ostale znakove tijela kao što su tjelesna temperatura, iscjedak iz rodnice te trajanje menstrualnog ciklusa te na osnovi toga računa plodne i neplodne dane.
No vrlo je teško pravilno izračunati plodne i neplodne dane, posebno ako ciklus nije redovit, što je često u adolescentskom razdoblju. Potrebno je pratiti sve pokazatelje oko šest mjeseci da bi se bilo što moglo izračunati. Kod djevojaka koje imaju redoviti ciklus, sigurnost da neće začeti u izračunate neplodne dane je od 80 do 98 posto. Osim toga, trebaš znati da je ovo nikakva zaštita od bilo koje seksualno prenosive bolesti.

DIJAFRAGMA ILI KAPICA

Ovo je polukružna gumena 'kapica' koju djevojka stavi u vaginu. Da bi bila sasvim sigurna u zaštitu od trudnoće, dobro je uz dijafragmu koristiti i spermicidni namaz koji ubija spermije. Dijafragmi ima u različitim oblicima i veličinama i liječnik ti treba pokazati kako se stavlja. Umeće se u vaginu nekoliko sati prije odnosa ili neposredno prije, a vadi se van najmanje šest sati nakon seksa. Zaštita od trudnoće je od 92 do 96 posto, no ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Za dobivanje dijafragme obrati se liječniku (ginekologu). Spermicidni namaz može se nabaviti u ljekarnama.

Premda ima mnogo metoda kontracepcije, jedino kondom štiti i od trudnoće i od spolno prenosivih bolesti (iako - napominjemo - ne stopostotnu!) te ga je moguće nabaviti gotovo svugdje. Ovo imaj na umu sljedeći put kad ti hormoni zaigraju!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi