MRSKA NARANČINA KORA

Sve što mislite da znate o celulitu je pogrešno

10.04.2015 u 07:59

Bionic
Reading

Vrlo su rijetke pripadnice ljepšeg spola koje se mogu pohvaliti da nemaju problema s mrskom narančinom korom na bedrima i stražnjici

Celulit je masno tkivo koje se skuplja na točno određenim dijelovima ženskog tijela (bedrima, stražnjici, ponekad oko koljena) i vrlo ga je teško ukloniti, osobito onaj koji nastaje već u pubertetu. Promjene su vidljive neposredno ili nakon pritiska na kožu, a izgledaju poput udubljenja na koži, odnosno najbolji je opis poput narančine kore.

Evo nekoliko najčešćih mitova o celulitu.

Celulit se pojavljuje samo kod odraslih

To nije istina! Djeca imaju glatku, nježnu kožu, kao i tinejdžeri međutim kod njih je celulit vidljiv. Prvi celulit nastaje kad dođemo u teen godine.

Samo debeli ljudi imaju celulit

Netočno! Iako stoji da ako imate više pohranjenih masnih stanica, imate i više šanse za razvoj celulita, čak ga i mršavice poput Kate Moss imaju. Dakako, ovdje je bitna i genetika. Dakle ako ženski članovi obitelji imaju celulit, veće su šanse da ćete ga nažalost imati i vi.

Ako smršavite, celulit neće nestati

Točno! Dakle, ako izgubite nekoliko kilograma, celulit je još uvijek tu. Jedno je istraživanje pokazalo da su se pretile osobe koje su izgubile puno kilograma riješile puno uspješnije celulita od mršavijih osoba kojima je celulit nažalost postao još vidljiviji budući da je koža izgubila tonus.

Promjene u kilaži pospješuju celulit

Nažalost, da! Kao što je gore spomenuta studija pokazala, elastičnost kože igra važnu ulogu u umanjuje pojavu celulita. Koža koja često izgubi elasticitet itekako je podložna stvaranju celulita. Dakle, ako ste jedna od onih osoba koje izgubljene kilograme brzo nadoknadite, imat ćete i više problema s celulitom. Ako se želite riješiti celulita radije osmislite dugoročni plan koji kombinira zdraviju prehranu i tjelovježbu.

Na koži potamnjeloj od sunca celulit je manje vidljiv

To je samo mit. OK, koža može ljepše izgledati kad potamnimo od sunca, ali na duge staze to još više može pogoršati stanje s celulitom. Štete od izlaganja suncu utječu na strukturalnu cjelovitost kože pa dugoročno pospješuju stvaranje celulita zbog slabljenja elastičnosti kože uslijed izlaganja suncu. Mnogi se slažu da je manja šteta koristiti sredstva za samotamnjenje.

Kreme za tonus ne pomažu

Nije istina! Redovito korištenje krema za učvršćivanje kože može pomoći, no takve kreme nisu spasonosno rješenje za sve: kreme i losioni pokazuju odlične rezultate kod nekih osoba, no kod drugih ne.

Liposukcija ne utječe na celulit

Nažalost da! Tradicionalno isisavanje debelih slojeva masti može učiniti celulit vidljivijim.

Postoje tretmani koji su učinkoviti protiv celulita

Da, to je istina! Neki laserski tretmani ili različite terapije aparatom radiofrekvencije daju dobre rezultate. No oprez, nema univerzalnog rješenja i rijetko se tko može pohvaliti time da se uspio riješiti 100 posto celulita.