OPTIMISTIČNI ZNANSTVENICI

Sve bliže otkriće lijeka za sprečavanje prijevremenih trudova

03.08.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su došli do velikoga otkrića koje bi moglo rezultirati novom terapijom za sprečavanje prijevremenih trudova

S preuranjenim trudovima suočava se svaka deseta trudnica, a nešto manji broj budućih majki trudove dobiva iznimno rano, odnosno prije 32. tjedna trudnoće.

Preuranjeni trudovi povećavaju rizik djeteta za hendikepiranost, a prerano rođene bebe imaju vrlo male šanse za preživljavanje.

Londonski znanstvenici sa Sveučilišta Imperial ističu da prijevremeni trudovi uzrokuju poteškoće kod beba, i to ne zato što nisu još dovoljno razvijene kada porod krene, nego zato što proces koji izaziva trudove izravno utječe na bebu.

Znanstvenici napominju da bi sprečavanje prijevremenih trudova moglo stoga znatno smanjiti različita oštećenja kod novorođenčadi.

Bakterija ili upala maternice ili membrane koja ovija dijete može potaknuti prerane trudove kod nekih žena. Pokazalo se, međutim, da se to kod nekih žena ne događa, pa su znanstvenici odlučili otkriti zašto je to tako.

Otkriveno je da bakterija uzrokuje signale koji rezultiraju domino efektom, a koji onda pokreće trudove. Međutim, moguće ih je presresti na pola puta i zaustaviti. Ti signali mogu biti zaustavljeni prirodnim protuupalnim hormonom ili lijekom.

'Iako nas čeka još puno posla i još puno istraživanja, vjerujemo da je ovo korak naprijed u razvoju lijekova koji bi trebali spriječiti preuranjeni porođaj', istaknuo je profesor Phil Bennett, voditelj istraživanja.