NEMA KRIZE?

Svaki treći Hrvat ide na skijanje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2011 13:26
  • Objavljeno 01.12.2011 u 12:09
skijanje

skijanje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U prosjeku svaki treći Hrvat otputovat će u inozemstvo tijekom zime, a za 23 posto njih to će putovanje biti skijanje

Kompanija MasterCard, u suradnji sa GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u rujnu ove godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju korisnika platnih kartica prilikom putovanja u inozemstvo. Rezultati ovog istraživanja

pokazuju da Hrvati nisu odustali od zimskih putovanja; u prosjeku svaki treći ispitanik otputovat će u inozemstvo tijekom zime. 23 posto ispitanika planira otputovati na skijanje, njih 26 posto priuštit će si adventsko putovanje dok će tek 16 posto korisnika platnih kartica Novu Godinu proslaviti izvan granica Hrvatske. 68% ispitanika putovalo je u inozemstvo u posljednje dvije godine, a 30 posto učinit će to do kraja ove godine.

Prema MasterIndexu dio ispitanika, točnije 34 posto njih, planira otputovati u posjet prijateljima i obitelji ili u kupovinu, a najčešće su relacije Slovenija, Njemačka i Italija. Istraživanje je pokazalo da su odlasci na skijanje atraktivniji ispitanicima između 30 i 50 godina, dok su kraća i jeftinija putovanja (proslava Nove godine te adventsko putovanje) privlačnija mlađim dobnim skupinama. Većina ispitanika, njih 62 posto na skijanju provede 5 do 7 dana, dok su adventska i novogodišnja putovanja nešto kraća i traju u prosjeku 3 do 4 dana.

Također, više od polovice ispitanika, njih 57 posto, sklonije je rezervaciji smještaja putem interneta, no kada je riječ o plaćanju istoga, skloniji su gotovini (39 posto). Korisnici su kao glavnu prednost kartičnog plaćanja prilikom putovanja u inozemstvo istaknuli širok prihvat kartica te dobru zaštitu od zloporabe, no velika većina korisnika nije upoznata sa dodatnim uvjetima i pogodnostima korištenja platne kartice u inozemstvu.

U istraživanju je sudjelovalo 1000 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi