KREMASTO I FINO

Svakako probajte kolač Ledeno nebo

20.11.2013 u 07:09

Bionic
Reading

Ako volite tortu Ledeni vjetar, svidjet će vam se i ova nešto jednostavnija verzija, ali jednako ukusna verzija

Potrebni sastojci:

Tijesto:

7 bjelanjaka
na vrh noža soli
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1 vrećica praška za pecivo

300 ml hladnog mlijeka

Prva krema:
7 žumanjka
na vrh noža soli
7 žlica šećera
2 vrećice vanilin šećera
7 žlica brašna
750 ml mlijeka
250 g maslaca (sobne temperature)

Druga krema:

500 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
na vrh noža soli
1 vrećica vanilin šećera

Ukrašavanje:
100 – 150 g bijele čokolade

Priprema:

Za tijesto: pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno lima za pečenje (39 x 27 cm) namazati masnoćom i posuti brašnom. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Šećer postepeno dodavati, neprestano mikserom miješajući. Nastaviti miješati 3 – 4 minute, sve dok se šećer ne otopi i snijeg počne sjajiti. Mješavinu brašna istresi na snijeg od bjelanjaka i lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom) i to podižući snijeg od dolje prema gore. Ne miješati jako dugo, kako ne bi izašao zrak iz bjelanjaka. Tijesto istresti u lim, fino izravnati i staviti peći 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti rubove od lima za pečenje i vruć biskvit preliti hladnim mlijekom. Biskvit ostaviti da se ohladi.

Prva krema: žumanjke zajedno s malo soli, šećerom i vanilin šećerom mikserom kremasto izraditi. Dodati brašno, dobro izmiješati i na kraju umiješati 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko (550 ml) staviti da zakuha. Zatim mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati mješavinu od žumanjaka, vratiti na štednjak i neprestano miješajući kuhati dvije, tri minute, odnosno dok se krema ne spoji. Skloniti sa štednjaka, posudu staviti u hladnu vodu da se brže ohladi, uz često miješanje da se na vrhu kreme ne stvori korica. U posebnoj posudi maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izraditi. Zatim hladnu kremu postepeno dodavati maslacu (žlicu po žlicu) mikserom miješajući. Kremom premazati ohlađeni biskvit i fino izravnati.

Druga krema: vrhnje za šlag (bez šećera) zajedno s malo soli i vanilin šećerom čvrsto izraditi i premazati po kremi i fino izravnati.

Ukrašavanje:
od bijele čokolade strugati rolice i kolač ukrasiti. Najlakši način pravljenja rolica od čokolade je da to radite specijalnim nožem za guljenje krumpira i čokolada treba biti sobne temperature.