NAGRADA PAULI BOBANOVIĆ

Svaka joj čast na borbi protiv raka dojke!

14.02.2014 u 19:32

Bionic
Reading

Novinarka Paula Bobanović dobila je danas nagradu 'Vesna Andrijević Matovac' - VAM za 2013. koju dodjeljuje Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja 'SVE za NJU!', u spomen na svoju prvu predsjednicu po kojoj nagrada i nosi ime, za doprinos u borbi protiv raka dojke, osvješćivanja javnosti o potrebi prevencije i skrbi za oboljele

Paula Bobanović nagradu VAM dobila je za doprinos u osvješćivanju javnosti o potrebi prevencije raka dojke, potrebi podizanja kvalitete liječenja i pružanja psihosocijalne potpore ženama oboljelima od raka. Činila je to kroz novinarske tekstove, intervjue, a osobito kao scenaristica, ali i protagonistica filma "Vidimo se za godinu dana" u kojemu je s javnosti podijelila svoju intimnu priču, čime je dala podršku brojnim oboljelim ženama.

Nagradu koja se sastoji od novčanog dijela - dvije tisuće kuna i statue grčke božice Nike, Pauli Bobanović su na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici, uručile predsjednica udruge "SVE za NJU!" Almenka Balenović i Nika Matovac, članica Upravnog odbora te udruge i kćerka Vesne Andrijević Matovac.

Paula Bobanović je rekla da joj nagrada mnogo znači iz dva razloga - što nosi ime jedinstvene i nezaboravne Vesne Andrijević Matovac te što je baš ta nagrada prva koju je ikad dobila u životu. Posebno je zahvalila medijima u kojim je djelovala i koji su joj dali prostora da govori o važnosti udruge u prevenciji karcinoma dojke i podršci koju udruga već godinama pruža oboljelim ženama. Istaknula je kako će novčani dio nagrade s velikim veseljem uplatiti natrag udruzi.

Paula Bobanović prva je i preuzela besplatnu mobilnu aplikaciju na hrvatskom jeziku BREAST TEST, za samopregled dojki, koja je na svečanosti predstavljena, a može se preuzeti na smartfonima. Dobila je i knjigu 'Žena s ružičastom vrpcom' u kojoj su objavljene kolumne koje je Vesna Andrijević Matovac pisala za Croatian Medical Journal.

Predsjednica udruge SVE za NJU! Almenka Balenović podsjetila je kako je udruga osnovana 21. ožujka 2008. i od samog početka glavni joj je cilj bio osnovati Centar za psihološku pomoć za žene oboljele od raka i njihove obitelji i djelovati na području prevencije, kojega su i otvorili u svibnju 2010. godine. Istaknula je da su organizirale i sudjelovale u nizu akcija a od početka su znale da će im biti potrebna podrška iz zajednice, državnih i javnih institucija i tvrtki, koju i dobivaju.

Nagradu VAM udruga SVE za NJU! dodjeljuje treću godinu, za 2011. dobila ju je Vida Borš, a za 2012. Mandica Pavelić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, pokrovitelja nagrade, Darinko Kosor istaknuo je da su vrata skupštine otvorena za sva ovakva događanja u kojima odaju počast i pažnju građanima i organizacijama koje promiču vrijednosti bitne za jačanje društva.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena. Podaci pokazuju da je u Hrvatskoj 2011. od raka dojke oboljelo 2094 žena i umrlo njih 995, a u 2012. od raka dojke u Hrvatskoj umrlo je 1033 oboljelih.