SEKSI OMJERI

Što ženu čini privlačnom?

16.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Što je zajedničko Lucy Liu i bavarskoj konobarici? Zašto prosječan muškarac ne bi iz kreveta izbacio raskošnu renesansnu djevu, ali ni poluanoreksičnu manekenku s modnih pista?

Zašto lica s duplerica moraju imati dimenzije baš 90-60-90? Ženske siluete diljem svijeta razlikuju se. Sitne azijatkinje sigurno nisu istih proporcija kao prpošne bavarke. A znamo da i jedne i druge – i sve one između – imaju svoje pobornike. Osim toga, omjeri grudi, struka i bokova svakako ovise i o ukupnoj kilaži. Što je seksipilnije – bujne Botticellijeve djeve ili krhka i nježna Twiggy?

Dok će jedni reći da se to ne može mjeriti i da u ukusi pod utjecajem mode koja je krajnje promjenjiva i podložna vremenu, istraživači tvrde suprotno. Oni kažu da mnoge stvari jesu podložne modi, poput, na primjer, apsolutne tjelesne težine ili veličine grudi, ali da su neke stvari vječne i univerzalne, poput omjera struka i bokova. Podijelite li ovih 'idealnih' 60 cm (struk) sa 90 cm (bokovi), dobit ćete brojku od 0,66666 tj, 0,7.

Upravo ženske siluete s ovih čarobnih 0,7 u istraživanjima se pokazuju najatraktivnijim, neovisno o tome pitate li muškarce iz Azije, Amerikance ili Bavarce. (Jedina su iznimka neki dijelovi Afrike, gdje je najpoželjniji omjer nešto veći, tj. cure s nešto manje krhkim strukom percipiraju se atraktivnijima od ostalih.) Naslovnice Playboya su ranih pedesetih godina obilovale bujnim oblinama, poput onih Marilyn Monroe, da bi sedamdesetih dominirale mršavice poput Twiggy – te promjene u sklonostima muške publike neprestano su se mijenjale - sve do danas, kada opet vidimo povrat oblina. Međutim, analize su pokazale da sve te ljepotice s naslovnica – neovisno o svojoj raznolikoj ukupnoj kilaži – imaju nešto zajedničko: čarobni omjer struka i kukova od 0,7. Razlog tome leži u našoj evolucijskoj povijesti.

Naime, žene s omjerom struka i bokova od 0,7 imaju optimalnu količinu – pravilno raspoređenog – masnog tkiva, što ujedno znači da su zdrave i plodne. Primjerice, žene s viškom testosterona imat će taj omjer znatno veći (tj. manju razliku između struka i kukova), kao što je i slučaj s pretilim ženama: obje ove kategorije žena se češće bore s neplodnošću od onih s omjerom struka i kukova oko 0,7.

Američki su istraživači pokazali da se u klinikama za neplodnost najuspješnije liječe upravo one žene s omjerom 0,7. Taj omjer predstavlja savršeno uravnotežene količine spolnih hormona u tijelu, sve ostalo je podložno okolnim uvjetima. Baš zato su u srednjem vijeku vrhunac seksipila predstavljale prpošne dame koje bismo danas poslali na neki tretman mršavljenja – u doba kada je 90 posto populacije gladovalo, debljina je bila znak zdravlja i statusa. Za razliku od težine, omjer struka i kukova je i dan danas moćan faktor privlačnosti žene.