IZNENAĐENJE

Što vam to nisu rekli o trudnoći?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 10:43
  • Objavljeno 27.10.2011 u 08:00
trudnica trudnoća

trudnica trudnoća

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Većina žena zamišlja trudnoću poput filmskih scenarija. Test je pokazao plusić, ushićeni ste i pripremate se za svoje najdraže, grudi i trbuh vam rastu i kad dođe dan D, pukne vam vodenjak, a vi sa suprugom žurite u rodilište donijeti na svijet malo čudo. No nije baš sve tako jednostavno

Scenarij je mnogim ženama bitno drugačiji, a ako zanemarimo neke zdravstvene probleme koji se mogu dogoditi, evo što vas još očekuje u trudnoći.

Supruga ćete gledati više kritički nego prije

On više nije samo vaš suprug, nego i otac vašeg djeteta. Procjenjivat ćete hoće li biti dobar uzor, hoće li imati dobre odgojne metode, bojat ćete se i za financije više nego inače. A kada vidite da je  zabunom obuo dvije različite čarape, pitat ćete se gdje vam je bila pamet.

No istovremeno ćete se osjećati puno prisniji i bliži s njim
Vi i on stvorili ste jedno novo biće koje još niste upoznali. Pitate se hoće li imati njegove oči ili osmijeh? Ono će vas vezati za cijeli život. Odsad ste obitelj.

Na trenutak ćete biti spremni na vruću akciju, a ubrzo opet totalno nezainteresirani za seks

Grudi su vam nabrekle, kosa vam se sjaji i osjećate se odlično. Spremni ste za akciju, kao i vaš suprug. Odjednom počnete razmišljati o bebi i kako će biti čudno seksati se dok malo nevino biće raste u vama.

Odabir imena izrazito je stresan
Prije nego što ste zatrudnjeli popis imena činio vam se izrazito dugačak i bogat. No kad dođe trenutak odabira, pronaći ćete bezbroj zamjerki. Jedno će biti previše trendi, drugo pomalo čudno, treće se neće slagati s vašim prezimenom.

Nemoguće je ne poželjeti dijete određenog spola

Iako ćete naravno htjeti da dijete bude živo i zdravo, i to je i najvažnije, ipak ćete potajno priželjkivati da se ostvari vaša želja o maloj princezi ili nestašnom princu.

Prva tri mjeseca su jako teška

Kao prvo, tu su jutarnje mučnine i mogućnost da ćete pobaciti. Statistike pokazuju da, nažalost, 15 posto trudnoća završi tako, čak 80 posto njih do 12. tjedna trudnoće. Osim toga, u prva tri mjeseca morate odlučiti i koje testove napraviti i što ako pokažu abnormalnosti. Nakon svih mogućih pretraga možete odahnuti. Bar malo.

Vrlo brzo ćete se početi osjećati kao mama iako još niste upoznali dijete
Pazit ćete na zdravlje, voziti se taksijem, suosjećati s ostalim mamama i neće vam više smetati buka mališana koji plače u parku tik do vas.

Užasno se bojite trenutka kada će doći trudovi, no na kraju ćete ih priželjkivati

Iako se zamišljate kako vrištite u agoniji i užasava vas pomisao da se trudovi bliže, na kraju ćete biti tako veliki, s trbuhom do zuba, i jedva ćete čekati da počne porođaj.

Trudnoća kao da je pozivnica drugima na svakakva pitanja

Koliko ste pokušavali? Jeste li planirali ili se slučajno dogodilo? Planiraš li dojiti? Pripremite se na set raznoraznih pitanja, i to ne samo od najbližih, već i svih ostalih koji su dovoljno otvoreni i drski da se usude pitati vas tako intimne stvari.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bit ćete bliži sa suprugom
Postat ćete opsjednuti javljanjima bebe
Ukoliko se beba ne javi neko vrijeme, uhvatit će vas panika. Drugi put pak kad budete htjeli spavati beba će imati sat plesanja po trbuhu. To vam je prva lekcija o tome da bebe rijetko rade baš ono što želite.

Dobit ćete novu vrstu samopouzdanja

Divna stvar koja se događa u trudnoći je mijenjanje svijesti o sebi, svojoj vrijednosti i tijelu. Osjećat ćete se samopouzdano, poletno, jako. Malo manje ćete se brinuti za posao, a tako će biti i kad se rodi beba. Nije čudno stoga da sve mame, uključujući one poznate, kažu da im je dijete apsolutno promijenilo prioritete.

Osjećat ćete se bliži svojim roditeljima
Koliko god da vas ponekad živciraju, kad vidite koliko su uzbuđeni zato što će postati bake i djedovi postat ćete iznimno zahvalni. Bit će zabrinuti i za vaše zdravlje, hranite li se zdravo, odmarate li se i kako se osjećate.

Raspoloženje vam se neće samo mijenjati, već će vas napadati iznenada i u naletima
Iako prije trudnoće niste baš često znali pustiti suzu, hormoni vam divljaju i najbezazlenija scena iz prosječnog ljubavnog filma može izazvati potoke suza. A tek situacije koje se tiču odnosa mama-dijete ili vas i supruga? Pripremite se na emocionalni roller coaster

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi