DOBRO JE ZNATI

Što vam se doista događa kada se zarazite gripom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.11.2013 07:26
  • Objavljeno 15.11.2013 u 07:26
žena gripa prehlada

žena gripa prehlada

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Svake godine dolaskom zime mnogi strahuju od moguće zaraze gripom. No jeste li se ikada zapitali kako doista izgleda životni ciklus tog virusa te što se događa tijelu?

Životni ciklus gripe može se podijeliti na tri faze, a poznate simptome poput povišene temperature i bolova u mišićima osjeća se u drugoj fazi. Iako je nitko ne priželjkuje, upaljeno grlo, kihanje i ostale simptome teško je izbjeći. Zbog toga svakako je dobro znati kakav je ciklus gripe, što se događa u tijelu te što možete poduzeti, piše Huffington Post

Životni ciklus gripe

Prvih 24 do 48 sati
Što se događa u tijelu: virus gripe na neki je način došao u kontakt s respiratornim sustavom, bilo udisanjem nakon što je netko kašljao ili šmrcao u vašoj blizini ili pak kontaktom s kontaminiranom površinom nakon čega ste ruke stavili blizu usta, nosa ili očiju. Nakon toga virus pronalazi svoj put kroz stanice koje povezuju respiratorni sustav te se počinje razmnožavati.

Kako se osjećate: u ovoj fazi još uvijek ne osjećate nikakve simptome.
Što učiniti: nažalost, u ovoj fazi se ne može ništa učiniti jer ni ne znate da ste zaraženi gripom.

Idućih pet do sedam dana
Što se događa u tijelu: imunološke stanice premještaju se na mjesta na kojima se virus gripe replicira te šalju signalizirajuće molekule koje upozoravaju tijelo da ubrza rad imuniteta. Tijelo jača imunitet kao odgovor na napad virusa kako gripa ne bi zahvatila i druge stanice.

Kako se osjećate: iznenada dobivate visoku temperaturu, osjećate velik umor, počinjete kihati, hladno vam je, te vas svi mišići i tijelo boli.
Što učiniti: simptome ublažite pijenjem čaja, cuclanjem pastila za grlo, a za vrućicu popijte paracetamol. Najbolje što možete u ovoj fazi napraviti je odmarati se. Osim toga, budite svjesni kako ste u ovoj fazi jako zarazni, posebice prvih nekoliko dana nakon pojavljivanja simptoma. Stoga ostanite kod kuće i nemojte ići na posao kako ne biste i druge zarazili.

Zadnjih nekoliko dana
Što se događa u tijelu: zahvaljujući imunološkom sustavu, možete se oprostiti od virusa gripe. Bolest i svi njezini simptomi napokon jenjavaju.
Kako se osjećate: još uvijek možete imati malo povišenu temperaturu i bolno grlo, većinom od štete nastale kašljanjem, no vrlo visoka temperatura i ostali simptomi uglavnom nestaju.

Što učiniti: odmarajte se koliko god vam je potrebno, no trebali biste se osjećati znatno bolje nego prethodnih dana. Više niste ni zarazni tako da, ako se dobro osjećate, možete planirati povratak na posao.

Što je važno znati o zaraznosti gripe: kada ste bolesni, zarazni ste sve dok uočavate simptome, koji najčešće uključuju kašljanje i kihanje, jer se virus može širiti kroz kapljice vode. Visoka temperatura također je još jedan pokazatelj toga da ste još uvijek zarazni. Razdoblje zaraznosti prošlo je ako više nemate temperaturu, ne osjećate umor te bol u mišićima i zglobovima.

Međutim, stupanj zaraznosti veći je na samom početku bolesti nego na njezinu kraju jer je virus u tijelu tada koncentriraniji. Osim toga, djeca mogu imati dulje simptome gripe i njihova zaraznost može trajati dulje nego u odraslih osoba. Razlog tomu je to što djeca nemaju razvijena protutijela za virus, tako da se virus umnožava u većoj koncentraciji nego kod odraslih osoba. Tako djeca mogu biti zarazna sedam do deset dana, u usporedbi s pet do sedam dana koliko je prosječno odrasla osoba zarazna.

Međutim, valja imati na umu to da se simptomi i duljina zaraznosti razlikuju od osobe do osobe, a gripa može dulje trajati kod osoba koje imaju oslabljen imunološki sustav ili pate od kroničnih bolesti. Za te skupine ljudi gripa može biti vrlo opasna, može pogoršati postojeću bolest, uzrokovati upalu pluća ili neke druge komplikacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!