OSLUŠKUJTE TIJELO

Što vam govori organizam?

07.09.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Svaki kašalj, grč, mala bol, pucketanje zglobova, krvarenje desni ili hlade ruke signal su da nešto u tijelu nije u redu. Stranica Real Simple popisala je neke od najčešćih simptoma i što biste iz tih poruka tijela trebali iščitati

1. Pucketanje zglobovima
Vjerojatni uzroci
Tekućina oko zglobova sadrži razne plinove, kao što su kisik i dušik. Kada istegnete zglob brzo se oslobađa plin s mjehurićima koji škljocaju, krckaju, škripe i zvuče kao da pucketaju. Ovaj zvuk može biti i posljedica trljanja tetive preko kosti.

Manje vjerojatan uzrok
Ako osjećate bolove svaki put, to može biti znak problema s hrskavicom ili zglobovima, kao što je artritis.
Što učiniti
Ako pucketanje ne boli, nemojte se zabrinjavati, a ako osjećate bol ili imate otekline te su vam zglobovi crveni, topli na dodir ili vam je kretanje zgloba ograničeno i otežano, posjetite liječnika.

2. Suhe oči
Vjerojatni uzroc
Suho vrijeme, hladnoća ili vjetroviti uvjeti, previše sati pred računalom, konzumiranje previše alkohola, mogu povećati isparavanje suznog filma na očima. Također, uzimanje antidepresiva, antihistaminika i lijekovi za prehladu znaju isušiti oči.
Manje vjerojatan uzrok
Kronično suhe oči također mogu ukazati na hipertireozu ili autoimune bolesti, poput lupusa.
Što učiniti
Za blagu suhoću, koristite kapi za oči koje u ljekarnama možete dobiti bez recepta. Nosite sunčane naočale za hladna ili vjetrovita vremena. Kod kronično suhih očiju, posjetite liječnika.

3. Hladne ruke
Vjerojatni uzroci
Zbog stresa i straha krvne se žile sužavaju i tako slabi cirkulacija u rukama. Neki ljudi jednostavno imaju sporiju cirkulaciju od drugih.
Manje vjerojatan uzrok
Ako osjećate grčeve u prstima, utrnulost ili primjećujete promjene boje (ruke su vam, primjerice, bjelkaste, svijetlo plave ili crvene), možda imate Raynaudov sindrom, koji može utjecati na protok krvi u udovima. Možda je riječ i o poremećaju vezivnog tkiva, blokiranim arterijama ili su hladne ruke nuspojava nekih lijekova, kao što su beta-blokatori.
Što učiniti
Ako sumnjate da je stres uzrok, duboko dišite i koristite tehnike za opuštanje kako bi se poboljšala cirkulacija.
Ako su vam ruke hladne bez ikakva razloga ili ako se to događa često, razgovarajte s liječnikom.

4. Kronični kašalj
Vjerojatni uzroci
Kašalj je način kako se tijelo želi riješiti nadražaja. Može se javiti zbog alergije ili pojačanog rada sluznice nosa kada se sadržaj nosa cijedi u grlo.
Manje vjerojatan uzrok
Grčevi su nuspojava nekih lijekova, kao što su ACE inhibitori. Kronična opstruktivna bolest pluća (česta posljedica pušenja), plućna fibroza (koja uključuje stvaranje ožiljaka u plućima) ili problemi sa srcem mogu dovesti do kašlja.
Što učiniti
Obratite se liječniku koji će predložiti testiranja kako bi se utvrdilo o čemu se radi. On će, vjerojatno, najprije poslušati pluća.

5. Grčevi u mišićima nogu
Vjerojatni uzroci
Sjedenje ili predugo stajanje u istom položaju, dug dan koji ste proveli na visokim potpeticama, znaju uzrokovati grčeve koji se pojavljuju ponekad satima kasnije ili čak noću. Dehidracija ili neravnoteža elektrolita također mogu uzrokovati grčenje mišića.
Manje vjerojatan uzrok
Statini, antikonvulzivi, antihistaminici, estrogeni te lijekovi za osteoporozu mogu uzrokovati grčeve mišića kao nuspojavu. Blokirane ili sužene arterije također mogu smanjiti protok krvi u nogama, što uzrokuje grčeve.
Što učiniti
Pijte puno tekućine da ostanete hidratizirani, jedite hranu bogatu kalcijem, kalijem, magnezijem kao što su lisnato zeleno povrće, banane i grah.
Nosite češće niske i udobne cipele kako biste spriječili naprezanje mišića. Nakon cjelodnevnog nošenja visokih potpetica te nakon vježbanja ili dugog hoda istegnite noge.

6. Noćno znojenje
Vjerojatni uzroci
Hormonska neravnoteža može promijeniti unutarnji termostat u tijelu, pa je znojenje za vrijeme sna čest slučaj kod žena. Poremećaj rada štitnjače također može uzrokovati noćno znojenje.
Manje vjerojatan uzrok
Neki lijekovi, uključujući antidepresive, imaju ovu nuspojavu. Određene bolesti, kao što su rak, lupus, i velike infekcije (kao što je tuberkuloza), također mogu dovesti do ovog problema.
Što učiniti
Smanjite temperaturu u spavaćoj sobi noći. Ako znojenje ne prestaje ili nije povezano s menstrualnim ciklusom ili menopauzom, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste isključili bolest. Ako je problem hormonalne prirode, hormonske terapije ili male doze kontracepcijskih pilula mogu pomoći.

7. Hrkanje
Vjerojatni uzroci
Problemi s nosom ili sinusima (poput devijacije septuma, nosni polipi ili alergije) mogu dovesti do oticanja u nosu koje djelomično blokira zračni put.
Manje vjerojatan uzrok
Možda imate apneju, stanje u kojem je hrkanje popraćeno kratkom pauzom u disanju dok spavate.
Što učiniti
Kako bi se dišni putovi otvorili što je više moguće, spavajte na boku. Nosna traka (dostupna u ljekarnama) može pomoći proširiti nosni prolaz, tako da možete lakše disati.

8. Pukotine na uglovima usta
Vjerojatni uzroci
Često oblizivanje usana, izloženosti vjetru, hladnoći, suhom zraku može isušiti usne i dovesti do pukotina vrlo tanke i osjetljive kože na usnicama. Možda vam nedostaje željeza, vitamina C ili bilo kojeg od vitamina B.
Manje vjerojatan uzrok
Pukotine mogu biti znak gljivične infekcije ili posljedica alergijske reakcije na blagi sastojak u kozmetičkim proizvodima koje ste nedavno počeli koristiti.
Što učiniti
Čuvajte svoje usne jako hidratizirajućom kremom. Prestanite na neko vrijeme koristiti nove kozmetičke proizvode na koje sumnjate da su izazvali reakciju. Ako se stanje ne poboljša, posjetite liječnika da utvrdi o čemu se radi.

9. Tamni urin
Vjerojatni uzroci
Kad ne pijemo dovoljno vode, pigmenti u otpadu koji izlučuju bubrezi su više koncentracije, pa mokraća postaje tamno žuta. Tamna mokraća može biti simptom infekciju mokraćnog trakta.
Manje vjerojatan uzrok
Bubrežni kamenci i drugi bubrežni problemi mogu uzrokovati tamniji urin.
Što učiniti
Pijte više vode. Posjetite liječnika ako vam se boja urina ne mijenja. Ako tamnu mokraću prati i bol za vrijeme mokrenja ili viša temperatura, posjetite liječnika.

10. Krvave oči
Vjerojatni uzroci
Besana noć ili rad ispred računala mogu kao posljedicu imati povećane i proširene krvne žile. Alergije i izloženost dimu također mogu uzrokovati crvenilo.
Manje vjerojatni uzroci
Možete imati upalu unutar očiju ili na kapcima koja se javlja kao posljedica ozljede, infekcije ili nadraživanja. Kronično crvenilo očiju može ukazivati na sistemski problem, kao što su autoimune bolesti.
Što učiniti
Ako radite na računalu, češće radite pauze. Zatvorite oči na jednu minutu da ih odmorite i smanjite isparavanje suza prije nastavka rada. Korištenje umjetnih suza može pomoći.

11. Krvarenje desni
Vjerojatni uzroc
Bakterije skrivene između zubi i desni, oslobađaju kiselinu koja iritira desni i uzrokuje krvarenje. Stres ili hormonalne promjene (za vrijeme trudnoće, PMS-a ili menopauze) glavni su pokretači za bakterije, jer hormoni mogu umanjiti sposobnost imunološkog sustava u borbi protiv bakterija.
Manje vjerojatan uzrok
Bolesti desni mogu uzrokovati krvarenje desni. U rijetkim slučajevima, krvarenje desni je znak oralnih karcinoma.
Što učiniti
Perite zube dva puta dnevno, a koristite zubni konac barem jednom. Korištenje antibakterijskih vodica za ispiranje usta također može pomoći smanjiti bakterije i ukloniti ostatke hrane. Redovito posjećuje stomatologa.