ZVONO ZA UZBUNU

Što učiniti kad nestane seksa u vezi

18.02.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Dulji period bez seksa u braku ili dugoj vezi znak je dubljih problema. A što su parovi dulje bez intimnosti, to atmosfera i odnosi postaju sve teži i mučniji. Naime nedostatak komunikacije o problemima i distanca uzrokuju otuđenost i sve više ambivalentnih osjećaja

Ukoliko u vašem braku ili vezi nedostaje seksa, razmislite može li vam pomoći neki od ovih savjeta.

Razmislite, ukoliko uzimate lijekove, o tome jesu li oni uzrok nedostatka želje i seksa

Naime ukoliko patite od nekih kroničnih bolesti i uzimate lijekove, možda vam je nešto iz propisane terapije uzrokovalo pad libida. Osim toga, seksualni problemi mogu nastati zbog različite potrebe za seksom. Ukoliko je nešto od ovog uzrok nedostatka želje za intimnošću, svakako trebate razgovarati s partnerom i pokušati naći rješenje za svoj problem.

Razmislite o pomoći bračnog savjetnika ili seksualnog terapeuta

Brak bez seksa obično je znak većih i dubljih problema u vezi: nedostatka povjerenja, nerazjašnjene ljutnje, sumnje u partnera. Ukoliko sami ne možete riješiti problem, pokušajte razgovorom s bračnim savjetnikom ili seksualnim terapeutom naći rješenje. Premda to u našoj kulturi nije uobičajeno, možda ćete rješavanjem nekih partnerskih odnosa i problema koje ste gurali pod tepih ponovno ostvariti intimnost i poboljšati sve sfere veze.


Prepoznajte potrebe svog/je partnera/ice

Kompatibilnost ciljeva unutar spavaće sobe, ali i izvan nje jako je važna, baš kao i sloboda da o svojim željama i potrebama razgovarate s partnerom. No u nekim se slučajevima uskraćivanje seksa događa i ukoliko jedan od partnera želi kazniti drugoga, ali i zbog ljutnje i povrijeđenosti. Najbolji temelji za dobar seks su otvoren razgovor s partnerom/icom, uvažavanje potreba, želja te poštivanje. Nakon toga intimnost će doći kao šlag na kraju.

Imajte na umu rodne razlike

Još jedan faktor koji utječe na žensku i mušku 'seksualnu komunikaciju' su različiti pristupi i razmišljanja. Muškarci naime poimaju seks kao najintimniji čin u kojem se osjećaju najbliže s partnericom. Ženama je pak važnija emocionalna povezanost nakon koje slijedi intimnost. Kako biste bili uspješni i zadovoljni, potrebno je razumijevanje ovih dvaju različitih pristupa i spremnost na komunikaciju da bi se oba partnera osjećala voljeno i zadovoljno.