NOVA SAZNANJA

Što u trudnoći trebate raditi, a dobro je za dijete

24.12.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Buduće majke tijekom trudnoće trebale bi jesti orašaste plodove jer na taj način mogu smanjiti vjerojatnost razvoja alergije kod djece, pokazuju najnovija istraživanja

Naime, istraživanje doktorice Lindsay Frazier, iz Dana-Farber Children’s Cancer Centera u Bostonu pokazalo je da konzumiranje takvih namirnica nema nikakav negativan učinak na nerođeno dijete, naprotiv. Ako majke u trudnoći konzumiraju kikiriki, orahe i ostale orašaste plodove, djeca bi mogla biti manje sklonija alergijama.

Istraživanje je na 8.205 djece, od kojih je 308 imalo alergije. Od njih 140 ih je imalo alergiju na kikiriki, a ostali na bademe, brazilske oraščiće, pistacije i orahe.


Rezultati su pokazali kako su djeca čije su majke jele kikiriki i druge orašaste plodove pet puta tjedno imale manje šanse da razviju neki oblik alergije. Osim toga orašasti plodovi bogati su proteinima, ali i folnom kiselinom iznimno važnom za razvoj fetusa.

'Naša studija podupire hipotezu, da rano izlaganje alergenoj hrani povećava toleranciju i snižava rizik oboljenja od alergije', rekla je Lindsay Frazier.

Osim toga, doktorica Ruchi Gupta Northwestern University Feinberg School of Medicine u Chicagu, rekla je kako žene ne bi trebale pooštravati dijetu.

Naravno, sve ovo ne odnosi se na žene koje imaju već alergiju na orašaste plodove. One ih i dalje trebaju izbjegavati, upozoravaju doktorice.