RECEPTI ZA PET

Što sve možete pripremiti sa smrznutim špinatom

24.02.2014 u 11:55

Bionic
Reading

Špinat je doista sjajna namirnica, zdrava i vrlo lako se priprema. Upravo zbog toga, vrlo je zgodno uvijek u zamrzivaču imati paket smrznutog špinata. Kao što znamo, smrznuto povrće jednako je zdravo, a na taj način imat ćete uvijek pri ruci zdravu namirnicu. Ako vam nedostaje ideja kako pripremiti smrznuti špinat, slijedi pet odličnih

Složenac od jaja i špinata

Sastojci:

10 jaja
2 šalice mlijeka
šalica naribanog parmezana
šalica kuhane šunke narezane na kockice
¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 šalice odmrznutog špinata
1 žličica soli
malo svježe mljevenog papra

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite maslinovim ulje. Jaja istucite u velikoj zdjeli i onda dodajte mlijeko te dobro promiješajte. Umiješajte sir, kockice šunke, špinat i peršin, začinite solju i paprom te istresite u posudu za pečenje. Pecite 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnožutu boju. Ohladite pet minuta i servirajte toplo, piše thekitchn.com

Smrznuti špinat umiješajte u bilo koju juhu, gulaš ili varivo.
Gotovo svaka juha ili varivo mogu postati još bolji i zdraviji uz šaku ili dvije špinata. Čak ga ne morate  prethodno odmrznuti, već ga samo umiješajte u juhu ili varivo te prokuhajte. To je odličan način da obrok bude još zdraviji te da u tijelo unesete dodatne minerale i vitamine.

Tjestenina sa špinatom

Sastojci:

7 šalica umaka od rajčice
pakiranje tjestenine
250 g ricotte
2 šalice nasjeckane mozarelle, podijeljeno na dva dijela
250 g odmrznutog špinata
4 velika češnja češnjaka, nasjeckana ili zgnječena
2 žlice maslinova ulja
2 žličice soli
malo crvene paprike
pola šalice naribanog parmezana

Priprema
Skuhajte tjesteninu, procijedite i isperite hladnom vodom. Sve sastojke pomiješajte s kuhanom tjesteninom. Stavite u nauljenu posudu za pečenje te pecite na 200 stupnjeva dok tjestenina ne porumeni. Pred kraj izvadite posudu iz pećnice te preko tjestenine stavite preostalu polovicu mozarelle i naribani parmezan. Vratite u pećnicu te pecite još 15-20 minuta dok se sir ne otopi i ne zapeče.

Pizza sa špinatom

Napravite tijesto za pizzu kao i inače, ili kupite već gotovo.

Sastojci za pizzu sa špinatom:
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka, zgnječena
130 g tvrdog sira
¼ šalice bijelog graha
malo parmezana
120 g špinata

Priprema

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Razvaljajte tijesto, stavite ga u posudu za pečenje. Tijesto premažite maslinovim uljem, a zatim ravnomjerno rasporedite po njemu češnjak, tvrdi sir i bijeli grah te lagano pospite parmezanom. Špinat stavite u veliku zdjelu te ga dobro promiješajte s maslinovim ulje, solju i paprom i nakon toga ga rasporedite po pizzi. Pecite desetak minuta dok tijesto ne dobije hrskavu koricu.

Kremasti špinat na mlijeku

Sastojci:

650 g špinata
4 žlice maslaca
2 žlice sitno nasjeckanog luka
2 žlice sitno nasjeckanog češnjaka
¼ šalice brašna
2 šalice mlijeka
pola šalice na kockice narezanog parmezana
1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
1/2 žličice suhe gorušice
prstohvat crvene paprika
3/4 žličice soli
malo crnog papra

Priprema
Smrznuti špinat stavite u lonac zakuhane vruće vode i kuhajte ga pet minuta da se odmrzne, nakon toga prelijte ga hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Špinta ocijedite i stavite na čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se ocijedi.
U srednje velikoj tavi rastopite maslaca te dodajte luk u češnjak. Neprestano miješajte jednu minutu, dodajte brašno i cijelo vrijeme miješajte te ne dopustite da brašno posmeđi. Dodajte mlijeko i cijelo vrijeme miješajte, najbolje da u ovom trenutku počnete miješati s ručnom pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Smanjite temperaturu i kuhajte sve dok se smjesa ne zgusne nalik na puding.
Umiješajte sir, muškatni oraščić, gorušicu, crvenu papriku, sol i papar. Dodajte špinat i dobro promiješajte te kuhajte još nekoliko minuta.