OZBILJNA UPOZORENJA

Što sve može otkriti samopregled tijela

16.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Izgled tijela može nam puno toga reći u samo nekoliko minuta pa odvojite toliko za svoje zdravlje i dobro se pogledajte u ogledalu

Tamne mrlje na noktima mogu biti znak melanoma. Mrlje odnosno prugice na noktima u žućkastim, smeđim ili crnim bojama znak su da što prije posjetite liječnika. Dermatologinja Ariel Ostad za Women's Health kaže da se ranom detekcijom može izliječiti 95 posto slučajeva raka kože.

Bijele, duge i tanke prugice na noktima pak mogu značiti da bubrezi ne funkcioniraju kako treba odnosno da ne mogu filtrirati proteine iz urina. Kako biste bili sigurni da je sve u redu, obavezno se što prije javite liječniku.

Pazuha

Liječnik Michael Smith kaže da tamne mrlje na koži ispod pazuha mogu ukazivati na dijabetes. Višak inzulina u krvi može uzrokovati to da se stanice kože razmnožavaju nenormalno brzo, što dovodi do nakupljanja tkiva i melanina. Zbog toga koža na tom dijelu izgleda tamnije. Brzi krvni test kod liječnika začas će otkriti je li sve u redu.

Kapci, koljena i laktovi

Sitni prištići na ovim dijelovima tijela mogu biti znak da imate povišen kolesterol. Nažalost, u ovoj fazi to već znači da je kolesterol zaista visok, ali promjenom prehrane i načina života može se ublažiti i smanjiti rizik od bolesti srca.

Tjeme glave

Stvaraju li vam se sitne ljuskice na glavi koje padaju na ramena poput prhuti, moguće je da ste pod stresom pa tijelo proizvodi više hormona kortizola. On može isušiti kožu glave i zato se pojavljuje prhut. Šampon protiv prhuti može pomoći, ali uzrok ćete riješiti samo ako se riješite stresa.

Oči

Tamni krugovi oko očiju, osim umora i neispavanosti, mogu značiti da imate alergiju. Alergeni u tijelu otpuštaju histamin, a kako krvne žile bujaju zbog krvi i ostalih tekućina, to se prikazuje na mjestu na kojem je koža najtanja.