ŽIVOTNI UZOR

Što svaka majka treba naučiti svoju kćer

24.02.2014 u 12:17

Bionic
Reading

U osjetljivim godinama formiranja djeca traže najbliži uzor. Dječacima su to obično očevi, a kćerima majke. Majke svojim kćerima predstavljaju najkonkretniji i najbliži model za emocionalni razvoj

I, naravno, da svaka majka svom djetetu želi najbolje i trudi se dati svoj maksimum, no nesvjesno neka svoja uvjerenja i strahove prenosimo na djecu.

Tako će majka koje je opterećena izgledom i kilogramima nesvjesno svojim svakodnevnim ponašanjem utjecati na svoju djevojčicu. Isto vrijedi i u partnerskom odnosu. Puno toga dolazi iz gledanja i učenja u odnosu majke i oca. Ponašanju majke, stavovima koje ima, načinu na koji se ponaša i dopušta da se prema njoj ponašaju drugi.

Evo nekoliko najvažnijih stvari koje mame trebaju naučiti svoje kćeri kada su ljubav i partnerski odnosi u pitanju

Predivna si takva kakva jesi

Jedna od najosnovnijih lekcija koju svaka majka treba naučiti svoju kćer je da je predivna takva kakva jest i da ne treba ništa mijenjati kako bi bila vrijedna ljubavi, kaže Jess Weiner autorica knjige 'Life Doesn't Begin Five Pounds From Now'.

Svaki muškarac koji je proba promijeniti i prilagoditi jednostavno nije dobar za nju. Treba je prihvatiti i voljeti baš takvu kakva jest.

Cijeni se

Brini se za svoje tijelo, pazi na prehranu, poštuj se i tretiraj se dobro, kao što i zaslužuješ i očekuj to i od drugih.

Nemoj izgubiti sebe

Naučite i podsjećajte svoju kćer da zaljubiti se ne znači izgubiti sebe, svoje interese, prijatelje ili pak vrijeme za sebe. Može se istovremeno njegovati ljubavnički odnos i zadržati samo svoje vrijeme i ne odustajati od svojih načela i drugih ljubavi.

Slušaj dobro i promatraj detalje

Ako primijeti da je frajer nepristojan prema drugim ženama ili prema svojoj majci, neka se ne zavarava da će nju tretirati bolje. Obično vam ljudi već iz najobičnije konverzacije ili samim tim što ih promatrate otkriju puno o sebi, odnosno sve što trebate znati.

Prava je ljubav nesebična i puna poštovanja

Majke trebaju naučiti kćeri da je prava ljubav nesebična, ljubazna, privlačna. Usamljenost, recikliranje prošlosti, vanjski pritisci ili zajednički prijatelji nisu razlog da s nekim ostanete u vezi. Ovo je probajte naučiti prije moguće krize. Kako na vrijeme prepoznati znakove treba li s nekim ostati u vezi ili je treba odmah u startu prekinuti.


Iz prekida i razočaranja pokupi ono najbolje

Kći nikada neće toliko trebati rame za plakanje kao kada joj netko slomi srce. Naučite je da ima pravo tugovati nakon prekida i da žene najviše nauče o sebi upravo nakon što izgube neke ljubavi u životu.

Njezin prvi prekid i način na koji se nosila s njim naučit će je i oblikovati za kasnije veze.

Neka vjeruje, a ne testira

Ne testiraj partnera, jer je to znak straha i nesigurnosti. Nakon što procijeni da je on pravi, treba vjerovati instinktu i prepustiti se. Jer upravo to i jest ljubav, život udvoje, zbog nepoznanice i novog zastrašujući, a opet tako sladak u otkrivanju i izgradnji intimnosti i privrženosti.