VRTIM ZDRAVI FILM

Što su djeca naučila o zdravoj prehrani?

27.02.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Uz Osnovnoj školi Petar Zrinski održana je svečana završnica projekta 'Vrtim zdravi film', čime je obilježen uspješan završetak druge sezone projekta u koji su ove godine bile uključene 24 škole, odnosno više od 1800 učenika sedmih razreda koji su posljednja tri mjeseca učili o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnosti

Program edukacije i radne materijale osmislili su istaknuti nutricionisti iz Vitaminoteke na čelu s doc. dr. sc. Darijom Vranešić Bender, kliničkim nutricionisticom u KBC-u Zagreb, a evaluirao ih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čelu s dr. sc. Ivanom Pavić Šimetin, pomoćnicom ravnateljice za kvalitetu.

U sklopu projekta provedeno je i istraživanje o učeničkom poznavanju osnova pravilne prehrane te navika i stavova vezanih uz tjelesnu aktivnost. Istraživanje je pokazalo kako 81,76 posto djece svakodnevno doručkuje, no samo 29 posto njih ima pet obroka dnevno. Kada je riječ o prehrambenim navikama tokom boravka u školi, 9 posto djece za vrijeme boravka u školi nema nijedan obrok, dok njih 45,77 posto konzumira sendviče ili peciva. Rezultati istraživanja su pokazali kako 68,64 posto djece konzumira voće jednom ili više puta dnevno, dok 52 posto djece redovito konzumira povrće.

Bavljenje tjelesnom aktivnošću barem sat vremena dnevno zastupljeno je kod 17 posto djece. S druge strane, 50 posto ispitanika provodi više od dva sata dnevno pred malim ekranima. Kada je riječ o pomaku u znanju, najveći pomak, odnosno 30,20 posto točnih odgovora zabilježen je na pitanju o tome što treba sadržati tanjur pravilne prehrane.

Na rezultate istraživanja osvrnula se dr. sc. Ivana Pavić Šimetin: 'Uspoređujući dječake i djevojčice, može se zaključiti da su djevojčice pokazale bolje rezultate u nekim pitanjima o prehrambenim navikama, dok su dječaci bili uspješniji na pitanju o preporučenoj razini tjelesne aktivnosti. Projekt je svakako dobar početak da zajedno krenemo stvarati pozitivne navike od rane dobi.'

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje projekt je ove godine podignut i na nacionalnu razinu te je u njemu sudjelovala po jedna osnovna škola iz svake županije, a podržalo ga je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao i Ministarstvo zdravlja.