KEMIJSKI DODACI

Što se sve nalazi u pastama za zube?

  • Autor: Agencija Vlm
  • Zadnja izmjena 28.03.2011 11:07
  • Objavljeno 28.03.2011 u 10:51
pasta za zube

pasta za zube

Izvor: Corbis / Autor: Kulka

Bez paste za zube danas ne bismo mogli živjeti. Na to nas redovito podsjećaju stomatolozi i svakodnevne reklame koje upozoravaju kako je redovito pranje zubi iznimno važno za zdravlje. No, rijetko tko upozorava na sastojke koji se nalaze u pastama za zube, a koji nimalo nisu bezazleni. Pastu za zube jednog popularnog proizvođača odlučio je secirati časopis Wired

Među sastojcima koji doista pomažu našim zubima ima i onih za koje nikada ne bismo rekli da ćemo staviti u usta... Takav je, primjerice, i natrijev hidroksid, što je kemijski naziv za lužinu. Ovdje je da bi neutralizirao pH ostalih sastojaka.

Karagenana je algasta guma, a može se pronaći gotovo svugdje ako dobro tražite te je bitan sastojak paste za zube. Pasta koju je analizirao Wired ima okus po svježoj metvici. Okus vjerojatno dolazi od prave metvice, ali je li svježa? Vjerojatno je riječ o prženom sladu. Tim njemačkih znanstvenika identificirao je kemikalije u sladu koje su zaslužne za osjećaj hlađenja. Naravno, svježina može isto tako doći iz bilo kojeg od nedavno otkrivenih kemijskih dodataka koji stimuliraju receptore hladnoće u ustima.

Propilen 
glikol

Sjećate li se onih novinskih napisa o otrovnim kineskim pastama za zube? Ilegalni proizvođači alkohola upotrebljavali su jeftiniji dietilen glikol koji je, kao i njegov rođak propilen, sirupasta tekućina koja djeluje kao zgušnjivač i ovlaživač. Naravno, DEG je otrovan i katkad se rabi kao antifriz.

Natrij lauril sulfat
Deterdžentski dio paste za zube, tvar koja stvara pjenu kada četkate zube (iz istog se razloga nalazi i u šamponima). Ima ipak čudnu nuspojavu: lišava osjetila okusne pupoljke koji registriraju slatkoću. To je i razlog zašto sok od naranče ima grozan okus ako ga popijete odmah nakon što ste oprali zube – jezik pokupi samo kisele i gorke okuse.

Natrijev monoflourofosfat
Tip fluorida. Caklina – sastoji se uglavnom od mineralnih hidroksiapatita – osjetljiva je na kiselinu u hrani, bakterije plaka i slinu. Zadatak je fluora da se poveže s postojećom caklinom kako bi se formirao novi spoj koji je otporniji na kiseline. Četkanje zapravo obnavlja zube.

Natrijev bikarbonat
Dobra stara soda bikarbona. To je još jedan blagi abraziv, bolje od hidrirane silike prodire u ogrebotine u zubnoj caklini. Isto tako neutralizira kiseline stvarajući pjenaste mjehuriće.

Tetranatrij pirofosfat
Ovaj fosfat prekriva površinu vaših zuba kako bi spriječio zubni kamenac (kalcificirani plak) da se zalijepi za caklinu.

Hidrirana silika. Znate one paketiće silika gela koji se nalaze u elektroničkoj opremi? One na kojima je vidljivo istaknut natpis 'ne jesti'? Ista stvar. Ovdje se rabi kao nježni abraziv koji struže mrlje hrane i plaka sa zubi. Pokazalo se da nije otrovna.

Kalcijev peroksid
Kada četkate zube, ova se tvar pretvara u kalcijev klorid – koji izbjeljuje – i u nekoliko radikala kisika. Peroksid bi mogao opeći unutrašnjost usta, ali općenito ga u pasti za zube ima premalo da bi napravio pravu štetu

Natrijev 
saharin

Većina kemikalija u pasti za zube ima gorak okus. Proizvođači bi ga mogli prikriti šećerom, ali to ne bi imalo učinka. Umjesto toga, proizvođači se okreću umjetnim sladilima, a u ovom slučaju to je saharin.

Pentanatrij trifosfat

Još jedan fosfat koji se veže na čestice hrane, sprečavajući da se natalože na vanjskim površinama zubi i uzrokuju mrlje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi