vodič za uspjeh

Što radite krivo? Muškarci, evo kako možete osvojiti ženu

30.04.2017 u 15:10

Bionic
Reading

Već dugo pokušavate osvojiti kolegicu s posla, no ona vas ne zamjećuje ili vam jednostavno ne polazi za rukom pronaći onu pravu s kojom biste mogli imati nešto više? Istraživači diljem svijeta možda su pronašli rješenja vaših problema. Evo što sve, prema mišljenju stručnjaka, trebate popraviti kako biste osvojili ženu i možda baš u njoj pronašli ljubav svog života

Privlačnost je poprilično komplicirano objasniti, a čak i znanstvenici sa sigurnošću ne mogu dokučiti zbog čega dolazi do tog osjećaja. Ipak, brojna eksperimentalna istraživanja daju naslutiti kako postoje neke karakteristike kod muškaraca koje žene privlače više, dok druge djeluju odbojno na ženski rod.

Tražite li partnericu koju ćete osvojiti na prvi pogled, ova istraživanja mogla bi vam pomoći da postanete muškarac kojeg bi poželjela svaka žena. Najbolje od svega je to što vam nije potrebna nikakva plastična operacija niti trebate mijenjati svoju osobnost.

1. Potražite znakove flerta

Spisateljica i antropologinja sa Sveučilišta Rutgers, Helen E. Fisher tvrdi kako žene diljem svijeta odašilju jednake signale kada ih neki muškarac privlači.

'Žena se prvo nasmiješi i podigne obrve prije nego što polako otvori oči i zagleda se u smjeru muškarca koji joj se dopada. Zatim spusti kapke, lagano nakosi glavu  i odmakne pogled. Često prikrije lice rukama, nervozno se smijuljeći pa zatim pokušava zakloniti osmijeh dlanom', izjavila je za Psychology Today.

Ova gestikulacija i mimika toliko su prepoznatljive da je njemački znanstvenik Eibl-Eibesfeldt uvjeren kako je riječ o urođenoj reakciji koju žene koriste kako bi signalizirale seksualni interes.

2. Tražite nekog tko je 'u vašoj ligi'

Muškarce i žene privlače osobe jednako atraktivne kao što su i oni. Istraživači s američkog Sveučilišta Berkeley usporedili su 60 muških i 60 ženskih profila na jednoj web stranici za traženje partnera. Iako većina korisnika ima naviku javiti se vrlo atraktivnim osobama, zamijećeno je kako će odgovor dobiti ako je ta osoba u njihovom rangu sudi li se prema izgledu.

'Udvarate li se osobi koja je podjednako atraktivna kao i vi, izbjeći ćete dvije stvari. Ako je osoba puno zgodnija od vas, brinut će vas hoće li vas ta osoba ostaviti ili hoće li vas varati. Ako je vaš partner manje atraktivan od vas, mučit će vas pitanje jeste li mogli naći boljeg', rekao je za Independent psiholog Mark Sergeant.

3. Predstavite se u najboljem svjetlu

Istraživanje na Sveučilištu Wales iz 2010. otkrilo je kako su muškarce uslikane sa skupocjenim Bentleyem žene ocijenile atraktivnijima od muškaraca koji su se slikali s automobilom marke Ford.

Jedno drugo istraživanje s Cardiff Metropolitan Sveučilišta provedeno 2014., pokazalo je kako su muškarci uslikani u luksuznim stanovima doživljavani kao atraktivniji od strane ženske populacije.

Zanimljivo je kako muškarci nisu pokazali veći interes ako su se žene na fotografijama nalazile u luksuznom ambijentu.

4. Izgledajte starije

Preciznije rečeno, pokušajte izgledati poput fatalnog Georgea Clooneyja. Istraživanje provedeno 2010. u kojem je sudjelovalo 3.770 heteroseksualnih muškaraca, pokazalo je kako žene preferiraju starije muškarce. Što su ženske ispitanice bile financijski samostalnije, tim su više pokazivale zanimanje za starije muškarce.

'Smatramo da financijska samostalnost ženama daje više samopouzdanja prilikom odabira partnera te ih privlače uspješni i atraktivni stariji muškarci' izjavila je psihologinja Fhionna Moore.

Psiholozi tvrde kako se mlađe žene i stariji muškarci često međusobno privlače zbog toga što plodnost kod žena traje od puberteta do menopauze, dok je kod muškaraca životni vijek spermatozoida ipak nešto duži. Također, društvo u kojem živimo omogućava muškarcima da s godinama ostaju poželjni, dok žene 'gube' na atraktivnosti.

5. Pustite bradu

Istraživači sa Sveučilišta u Walesu su 2013. godine tražili od 177 heteroseksualnih muškaraca i 351 ženu da ocijene izgled 10 muškaraca na fotografijama. Žene su muškarce koji njeguju lagano zapušteni izgled s bradom od tjedan dana ocijenile kao najzgodnije.

6. Nabildajte se (ali ne previše)

U američkom istraživanju iz 2007. godine, 286 žena dobilo je zadatak ocijeniti razodjevene muškarce s fotografija tako da odaberu one s kojima bi imale seks za jednu noć i one s kojima bi voljele biti u vezi.

Rezultati su pokazali da žene za kratke avanture najradije odabiru mišičave muškarce. Manje mišičavi muškarci ocijenjeni su najboljima za ozbiljne veze. Stoga, želite li pronaći partnericu za ozbiljnu vezu, upišite teretanu, no ne pretjerujte s dizanjem utega.

7. Budite dragi

Jedan od najuspješnije dokumentiranih otkrića u psihologiji je halo efekt, a riječ je situaciji kada uzmemo samo jedan aspekt neke osobe i primijenimo ga na njegov cjelokupan karakter. Zbog toga pogrešno vjerujemo kako su lijepe osobe i uspješne u poslu koji rade, što nužno ne mora biti istina.

No halo efekt funkcionira i u obrnutom smjeru. U jednom kineskom istraživanju provedenom 2014. godine 100 mladih ljudi dobilo je zadatak ocijeniti osobe na fotografijama uz koje su pisali razni epiteti poput drag ili iskren, te oni negativni poput zloban.

Osobe s fotografija koje su opisane pozitivno, ocijenjene su atraktivnijima od onih s lošim karakternim osobinama.

8. Nosite crveno

Istraživanje iz 2010. u kojem su sudjelovali ispitanici iz Kine, Engleske, Njemačke i Amerike, pokazalo je da žene najviše privlače muškarci koji su nosili crvenu odjeću. Žene su birale između muškaraca odjevenih u crvenu ili zelenu majicu, a rezultati su drastično prevagnuli u korist crvene boje. Jednake su rezultate dobili kada su zelenu majicu zamijenili i nekim drugim bojama.

9. Trudite se nasmijati partnera

Mnogobrojne studije pokazale su kako žene privlače muškarci koji ih znaju nasmijati. U jednoj maloj francuskoj studiji, muškarac je u baru prepričao vic prijatelju koji je sjedio do njega, a za stolom pokraj njih sjedila je žena koja je mogla čuti o čemu muškarci razgovaraju.

Nakon što je muškarac ispričao vic, prišao je ženi i zatražio broj telefona. U drugoj verziji situacije, ženu za stolom pokraj je broj zatražio muškarac koji je slušao vic, a svaki je scenarij ponovljen 60 puta.

Nakon što bi se žene ustale od stola, prišao bi im istraživač i zatražio od njih da ocijene muškarce na temelju njihove atraktivnosti i inteligencije te da se izjasne bi li ili ne s njim željele imati ozbiljniju vezu. Rezultati su pokazali da je muškarac koji je ispričao vic imao tri puta veće šanse dobiti broj od onog koji se nije trudio biti smiješan, te je ocijenjen atraktivnijim i inteligentnijim.

10. Šetajte psa

U jednom izraelskom istraživanju iz 2014. grupa od 100 Izraelki trebala je ocijeniti dvije skupine muškaraca. Prva skupina predstavljena je grupa frajera; muškarci koji varaju partnerice te su skloni ulaziti u konflikte. Muškarci iz druge skupine predstavljeni su kao stereotipni brižni očevi koji marljivo rade i brinu o djeci.

Istraživači su došli do zanimljivog zaključka kako su frajeri koji imaju psa ocijenjeni poželjnijim za ozbiljnu vezu od frajera koji nemaju psa, a čak su i za nijansu bolje ocijenjeni od brižnih očeva koji također imaju psa.

Znanstvenici su došli do zaključka kako podatak da osoba ima psa simbolizira sposobnost osobe da brine o drugome te da je spremna obvezati se na duge staze. Također, pas bi vam mogao pomoći da djelujete opušteno, pristupačno i sretno.

11. Svirajte dobru glazbu

Studija iz 2014. koja je uključivala 1,500 ispitanica u dobi od 28 godina pokazala je kako žene više vole zahtjevniju glazbu, te su se izjasnile kako bi glazbenika koji svira zahtjevniju glazbu odabrali kao dugoročnog partnera. Čak i ako niste glazbenik, samo držanje instrumenta moglo bi vam pomoći da nađete ljubav svog života. Istraživanje iz 2014. pokazalo je kako su muškarci koji su prišli sveukupno 300 žena i zatražili broj, bili uspješniji kada su nosili torbu za gitaru, nego kada su nosili torbu za teretanu ili kada nisu nosili ništa.

12. Bavite se ekstremnim sportom

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je kako žene privlače muškarci koji treniraju ekstremne sportove. 230 ispitanica trebalo je odgovoriti na pitanja o tome koliko bi atraktivnim smatrale partnera koji je dovoljno hrabar upustiti se riskantne situacije, u odnosu na partnera koji se drži sigurne zone.

Upitnik je uključivao sportove poput brdskog biciklizma, ronjenja na velike dubine i ekstremnog rolanja. Rizici koji su se nalazili u upitniku bili su i plagiranje akademskog rada, nemarno rukovanje kemikalijama u laboratoriju te neaktiviranje antivirusa na kompjuteru.

Žene su se izjasnile kako ih najviše privlače muškarci koji se upuštaju u rizične situacije poput bavljenja ekstremnim sportovima.

13. Žvačite češnjak

Neugodan zadah koji ostaje u ustima nakon češnjaka većina smatra instant ubojicom romantike, no stručnjaci s Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u Češkoj te Sveučilišta Stirling u Velikoj Britaniji misle drugačije.

Osmorica muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju trebali su pojesti krišku kruha sa sirom i 12 grama svježeg češnjaka, dok je osmorica muškaraca pojela isto to bez češnjaka. U narednih 12 sati muškarci su morali nositi pamučne blazinice ispod pazuha te im je rečeno da ne koriste dezodoranse ili parfeme.

Sljedećeg dana muškarci su se vratili u laboratorij, a 40 je žena moralo pomirisati blazinice koje su muškarci nosili te su trebale ocijeniti razinu ugodnosti i intenziteta mirisa, atraktivnosti i muževnosti. Rezultati su pokazali kako su muškarci koji su jeli češnjak ocijenjeni atraktivnijim i ugodnijeg mirisa, te manje muževnim i manje intenzivnog mirisa.

14. Volontirajte

30 žena sudjelovalo je u britanskom istraživanju iz 2013. godine, a zadatak koji su dobile bio je ocijeniti muškarce na temelju fotografije uz koju je pisao hobi svakog muškarca. Isto su trebali učiniti i muškarci.

I muškarci i žene izjasnili su se kako one osobe kojima je u opisu pisalo da se bave volonterskim radom smatraju atraktivnijim i poželjnijim za ozbiljnu vezu. Žene su ipak pokazale nešto veći interes za muškarce koji se bave volonterskim radom nego što su to pokazali muškarci.

15. Ne skrivajte ožiljke

Ožiljak na bradi koji ste zaradili padom s bicikla mogao bi vam pomoći da pronađete srodnu dušu. Britansko istraživanje iz 2009. godine okupilo je 200 heteroseksualnih muškaraca i žena koji su trebali ocijeniti osobe s fotografija na temelju atraktivnosti i ljubavnih odnosa s tim osobama (za jednu noć i za ozbiljne veze).

Polovici osoba s fotografija digitalno je dodan ožiljak na lice tako da izgleda kao su imali ozljedu. Oni muškarci koji su imali ožiljak ocijenjeni su nešto poželjnijima za vezu na jednu noć od onih muškaraca bez ožiljka. Žene su s druge strane doživljavane jednako atraktivnima bez obzira na to jesu li ili nisu imale ožiljak na licu.