ŠOKANTNE SLIKE

Što pušenje doista čini vašem tijelu?

18.10.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Što pušenje doista čini vašem tijelu? Alarmantni grafički prikazi pokazuju da zbog cigareta žene brže sijede, rastu im dlake na licu, a muškarci imaju sporiju spermu; to su samo neke od nuspojava

U suradnji s Cancer Societyjem iz Finske, Tobacco Body detaljno je prikazao oštećenja na tijelu uzrokovana pušenjem. Osim nekih dobro poznatih nuspojava, grafički prikaz pokazuje i efekte kao što su sjeda kosa, povećani rizik od ulkusa želuca i debljanje.

Svima je poznato da pušenje može uzrokovati karcinom pluća, no mnogima sigurno nije poznato da bi zbog cigareta mogli ranije posijediti, imati širi struk, a muškarci spermu lošije kvalitete. Kako bi upozorili na opasnosti od pušenja, finski liječnici razvili su interaktivnu web stranicu za označavanje rizika od pušenja.

Od mrlja na kožI, povećanog rizika od ulkusa želuca pa sve do sive išarane kože pušača, katalog nuspojava poprilično je uznemirujućI. Za žene nuspojava koja najviše zabrinjava sigurno jest da pušenje potiče rast dlačica na rukama i licu. Na stranici Tobacco Bodyja možete odabrati mušku ili žensku osobu te prema izborniku svaki zasebni dio tijela i vidjeti kakve utjecaje pušenje ima na taj dio tijela.

Na stranici je objašnjeno kako pušači na koži vrlo često dobivaju mrlje jer pušenje oslabljuje cirkulaciju, što pak pojačava rizik infekcije, a također se češće pojavljuju i akne. Koža pušača vrlo često izgleda nezdravo zbog kemikalija u cigaretama, pa koža gubi elastičnost. Nepušači imaju i do pet puta manje bora u odnosu na pušače koji su pušili kutiju cigareta punih 25 godina.

Povećani rast dlaka na tijelu kod žena nastaje zbog povećane razine muškog hormona, testosterona. Studija iz Medical College of Wisconsin pokazala je da žene koje puše kutiju cigareta dnevno ili više, osim više dlaka na licu, imaju veće šanse za ranijom menopauzom ili pak neredovitim menstruacijama.


Pušači su skloni jačem debljanju u području struka, a djevojke koje puše u dobi od 16 do 24 godine vrlo vjerojatno će biti pretile. Pušači također imaju krhku kosu, češće ćelave i brže sijede. Imaju dvostruko veći rizik od krvnih ugrušaka i lošiji seksualni život. Naime, pušenje uzrokuje slabiji protok krvi u penis, pa tako prijeti i opasnost od problema s erekcijom.

Sperma pušača također je znatno manje gušća negoli ona kod nepušača. Otrovi iz cigarete smanjuju koncentraciju i pokretljivost spermija u spermi i oštećuju staničnu strukturu. Pušači također imaju veći rizik od čireva na želucu jer nikotin u cigaretama slabi sposobnost želuca u borbi protiv Helicobacter pylori koja uzrokuje čir želuca.