BEZ DLAKE NA JEZIKU

Što o izgledu slavnih kaže najveći tračer modnoga svijeta?

14.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Brad Pitt je šlampav, George Clooney dosadan, Wolfgang Joop izgleda kao stara gejša. Nikad vidio Heidi Klum, David Copperfield izgleda kao Drakula, Guenter Grass kao umirovljeni drvosječa, Angela Merkel morala bi promijeniti krojača... U Pippe Middleton je zanimljivija stražnjica nego lice, Adele je špekasta. Dizajnerski dinosaur i prvo ime Chanela ožeže gdje može. Sam modni car pak nije cijelu vječnost izašao iz crnog odijela, sunčanih naočala i šoferskih rukavica, pa ga na pragu osamdesete opisuju kao kombinaciju Michaela Jacksona, Johna Malkovicha iz 'Opasnih veza' i otkačenog berlinskog umjetnika novog vala

Brad Pitt je raščupan i šlampav. Ideja da reklamira Chanel No 5 je dobra, ali izvedba loša. Kako najsenzualniji ženski miris može reklamirati čovjek koji je zaboravio na osobnu higijenu? Pretvorio se u dadilju jer u javnosti stalno za sobom vuče dječji vrtić. Nemam ništa protiv djece, ali mogao bi se podsjetiti na to da je još glumac.

George Clooney? Suviše klasičan tip, zapravo dosadan. Heidi Klum? Nemam pojma, nikada je nisam vidio. Nikada nije došla u Pariz.
Brigitte Bardot? Bilo bi joj pametnije da začepi usta jer je u mladosti oderala dovoljno životinja da njihovom kožom tapecira dvorac.
Elizabeta II? Zaustavila je modu prije 40 godina.

Modni policajac i dizajnerski dinosaur

To su tek neke primjedbe kojima 'dizajnerski dinosaur', kako zovu modnog cara Karla Lagerfelda, godinama časti poznate i slavne, komentirajući bez milosti njihov izgled. Dok se drugi modni moguli klone vrućih primjedbi bilo koje vrste, ne želeći izazivati skandale, gubiti tržište i vrijeđati osjetljivu klijentelu, jedino su bivša Diorova zvijezda John Galliano i Chanelova perjanica Karl Lagerfeld bez dlake na jeziku. Dok su Galianu u pijanoj omaglici pobjegle neke nedopustive antisemitske izjave, što ga je skupo stajalo, Karl Lagerfeld se ne upušta u eskapade s političkim konotacijama, ali zato žeže po izgledu poznatih gdje god stigne.

U modnom svijetu važi kao najveći tračer i jedan od najžešćih ekscentrika, 'modni policajac' kojega nije briga hoće li iza sebe ostaviti uvrijeđene žrtve. Javnost još nije zaboravila njegovu primjedbu o Pippi Middleton kojoj je 'bolje gledati stražnjicu nego rustikalnu facu', kao da je sirotica sama odgovorna za dizajn svoga lica, te da je njezina majka i majka vojvotkinje od Cambridgea, gospođa Carole Middleton, vrlo seksi, mnogo više od obje kćeri zajedno. Ili one o Adele, za koju je rekao da je špekasta.

On nema milosti ni prema kolegama, pa izjavljuje da njegov zemljak, Nijemac Wolfgang Joop, izgleda kao stara gejša, Jean-Paulu Gaultieru poručuje da bi konačno trebao sa sebe skinuti mornarsku majicu, a Tommy Hilfiger je za njega samo marka jer se uopće ne može sjetiti kako čovjek izgleda. Ne priznaje kreativne razlike između gay i ostalih kolega, kritizira one koji 'izlazak iz ormara' koriste za pumpanje karijere i smatra nedopustivim da dijete odgajaju dvojica muškaraca u gay braku jer je majka nezamjenjiva, a 'oploditi je može svatko'.

Ne želi biti stari šlampavac

Lagerfeld će u rujnu napuniti osamdesetu. Ako napuni, jer pravi datum rođenja nitko ne zna. Zna se da je rođen u Hamburgu, nekada 1933, nekad 1938, kako mu dođe, ali bez obzira na godine, puna tri desetljeća i nadalje za modnu kuću Chanel redovito izbacuje nove kolekcije, ima vlastiti brand, za kuću Fendi kreira već 45 godina, nagrađivani je fotograf itd. Vozi glomazni Hummer (inače omiljeno mafijaško vozilo u istočnom dijelu Europe), nikad ne nosi sat, ne koristi telefon, mobitel ni računalo jer sve piše rukom. Njegov fotostudio velik je poput gimnastičke dvorane, krcat tisućama knjiga. Ima nebrojenu kolekciju sunčanih naočala ('kada nešto volite, ne brojite'), svaki dan mijenja posteljinu i pidžamu jer ne želi biti stari šlampavac.

O njegovoj mačkici Choupette posebno se brinu dvije dadilje koje u odsutnosti gazde moraju voditi detaljan dnevnik o svim aktivnostima četveronožne dive. U prvoj godini dnevnik je narastao na 600 stranica, a kada se Choupette omacila, Lagerfeld je svom omiljenom muškom modelu Giabiconiju udijelio čast da se brine o potomstvu dok ono ne ojača. A maca Choupette poručuje na Twitteru: 'U svojih prvih devet mjeseci vidjela sam više Chanela nego većina žena tijekom cijelog života. Uživam u njihovoj zavisti.'

Bez dlake na jeziku

Baracku Obami savjetuje da bira zanimljivije košulje i kravate. Nobelovac Guenther Grass izgleda kao umirovljeni drvosječa. Mađioničar David Copperfield na prvi pogled izgleda kao Drakula, a pjevač Seal na licu ima kratere.

Karla Lagerfelda mogli bismo prepoznati u mraku po njegovom bijelom, napudranom repiću, sunčanim naočalama, crnom odijelu, košulji visokog ovratnika i šoferskim rukavicama jer mu se gadi rukovanje bez zaštite. Dok drugima prigovara modni diskurs, on iz ovoga ne izlazi već godinama. Promijenio je samo konfekcijski broj jer je svojedobno u 13 mjeseci oštre dijete sa 102 pao na 60 kilograma. Danas je vegetarijanac, uglavnom vegetira na Coca-Coli light i obožava mršave manekenke na rubu anoreksije, pa kaže: 'Svi grakću zbog manje od jedan posto anoreksičnih djevojaka, umjesto da se brinu za više od 30 posto pretilih Francuskinja.'

Angeli Merkel poručuje da nosi kaputiće manje upadljivih boja i nađe boljeg krojača hlača, dok Baracku Obami savjetuje da bira zanimljivije košulje i kravate. Nekada su, tvrdi on, intelektualci držali do izgleda, a nobelovac Guenther Grass izgleda kao umirovljeni drvosječa. Mađioničar David Copperfield na prvi pogled izgleda kao Drakula, a pjevač Seal na licu ima kratere. Paris Hilton je pametna cura jer se smije na vlastiti račun, Kate Moss je fenomen, vanzemaljac među manekenkama, a David Beckham je pokazao da muškarac mora biti jednako njegovan kao žena.

Mogli bismo tako u nedogled jer modni veteran ne misli stati niti s kreiranjem niti s komentiranjem ljudi oko sebe. S obzirom na godine, razmišlja o smrti i kaže da bi radije u pakao nego u raj jer je u raju dosadno. A i što bi bez prijatelja?