GREŠKE KOJE KOŠTAJU

Što nikada ne smijete raditi kod pečenja kolača

28.07.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Čak i kada se slijepo držimo pravila napisanih u receptu za neku slasticu, stvari ne idu uvijek kako smo zamišljali. Zamislite samo u što se onda može pretvoriti eksperimentiranje i zamjena saastojaka! Ako se volite igrati u kuhinji, morate znati da neke stvari ne smijete mijenjati ako želite uspjeti

Ne mijenjajte glavne sastojke

Kod eksperimentiranja je vrlo važno da ne mijenjate glavne sastojke receptu jer oni čine strukturu. Radije se poigrajte začinima, ekstraktima raznih okusa, orašastim plodovima, suhim voćem ili, primjerice, limunovim sokom. Ovisno o tome kakve okuse volite, možete eksperimentirati da dođete do onoga što smatrate savršenim.

Idite korak po korak

Alice Medrich, čarobnica u kuhinji i vrsna stručnjakinja za deserte, naglašava za kulinarski blog Food 52 kako je bitno da se poigrate sastojcima koji mijenjaju okuse kolačima, ali postepeno. Promijenite ili dodajte samo jedan sastojak kako biste znali što je točno uzrokovalo drugačiji okus ili teksturu. Tako ćete lakše naučiti što se smije, a što ne smije mijenjati.

Kako smanjiti šećer ili masnoće?

Za početak je dovoljno da smanjite količinu šećera ili nekih masnih sastojaka za 10 do najviše 15 posto. Ako vam se sviđa rezultat, idući put smanjite još malo. I opet, nemojte istodobno smanjiti više od jedne namirnice jer su manje šanse da će kolač biti loš.

Brašno od cjelovitih žitarica

Želite li zdraviju varijantu biskvita i kolača, možete probati bijelo brašno djelomično zamijeniti kvalitetnijim i zdravijim, od cjelovitih žitarica. No nemojte odmah jednu čašu bijelog brašna zamijeniti nekim drugim. Odvojite 10 do 15 posto bijelog brašna i dodajte ono koje žeite. Ako kolač ispadne dobro, smanjite još malo do konačne zamjene.

Zamjena za mlijeko

Ako ne volite mlijeko ili ste netoleranti na laktozu, mlijeko se u mnogim receptima može zamijeniti mlijekom od riže, soje pa čak i kokosa. Također se ponekad mlijeko može zamijeniti vodom, barem do pola. Primjerice, palačinke su mnogima bolje ako uz mlijeko stave običnu ili gaziranu vodu.

A što nikada ne biste trebali mijenjati?

Bez obzira na volju i želju za igranjem s namirnicama, neke zamjene i eksperimenti nisu poželjni jer ćete vjerojatno uništiti strukturu kolača, dobiti zagorenu površinu ili izazvati mrvljenje, raspadanje… Stoga nije preporučljivo napraviti sljedeće:
- tekuću mast mijenjati za maslac,
- tekuće sladilo stavljati umjesto šećera,
- ako prema receptu trebate staviti mlijeko ili vodu, ne možete ih zamijeniti kiselkastim sastojcima poput soka od limuna,
- ako recept zahtijeva bijelo brašno, ne možete staviti, primjerice, bezglutensko, osim u malim količinama, kako je ranije navedeno.