SAVJET DOKTORICE

Što morate znati o zdravlju u 50-ima

11.10.2013 u 08:52

Bionic
Reading

Ulazak u šesto desetljeće života za većinu će osoba biti turbulentno. Kako se s time nositi, posavjetovali smo se s docenticom na Medicinskom fakultetu sa specijalističkom ordinacijom obiteljske medicine u Domu zdravlja Samobor, Marijom Vrca Botica

Kada je riječ o pedesetim godinama života, naša sugovornica, Marija Vrca Botica naglasak stavlja na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. 'Na sistematskom pregledu potrebno je provjeriti masnoće, šećer, biokemijske parametre funkcije bubrega, krvni tlak, tjelesnu težinu i opseg struka', napominje Botica i navodi ciljne vrijednosti:

Tlak 130/80 mmHg
BMI do 25
kolesterol oko 5,0
HDL>1
LDL<3
Šećer u krvi do 6,0 mmol/l
Opseg struka - žene 80 cm, muškarci oko 90 cm.

A na pitanje kako postići ciljne vrijednosti, doktorica odgovara: 'Manje masnoća životinjskog podrijetla, više vlaknastih ugljikohidrata. Jesti manje hrane podijeljene u pet dnevnih obroka (jabuka ili jogurt su obrok). Poticati tjelesnu aktivnost - aerobnu na svježem zraku. Obavezno dan početi doručkom, a večeru završiti do 20 sati laganim malim obrokom', zaključuje i dodaje kako sve postupke promjene životnih navika treba uklopiti u svakodnevni život. Tako se preporučuje trčanje, brzo hodanje, korištenje stepenica umjesto lifta, rad u vrtu. Tjelesnu aktivnost potrebno je provoditi najmanje 30 minuta pet dana u tjednu. Ne treba inzistirati na lijekovima, nego promjeni navika življenja.

Sve to važno je i za psihološko stanje svake osobe. Naime, Marija Vrca Botica naglašava kako su u tim godinama posebno naglašene psihološke devijacije. Žene ulaze u menopauzu, a muškarci u andropauzu pa se može javiti depresija, anksioznost, strahovi. 'Mijenjaju se navike i pogledi na samoga sebe. To je desetljeće kada najčešće umiru roditelji, djeca odlaze od kuće, a profesionalno su zadovoljeni ciljevi. Upravo zbog mogućih turbulencija, preporučuje se psihološki razgovor', preporučuje doktorica koja kaže kako se upravo zbog stresa i nepovoljnog psihološkog stanja mogu razviti neke bolesti.

Mr. sc. Marija Vrca Botica

U tom se razdoblju podrazumijeva redovit godišnji ginekološki pregled te ultrazvuk dojke, odnosno mamografija.

Muškarcima se preporučuje analiza stolice na krvarenje, posebno ako netko u obitelji boluje od karcinoma probavnog sustava. Muškarci u toj dobi češće obraćaju pažnju na probleme pri mokrenju i probleme s prostatom što zahtijeva kontrolu.

Za bilo kakve zdravstvene promjene potrebno je posjetiti obiteljskog liječnika. Obiteljski doktor od rane dobi prati pacijente po rizičnim skupinama i procjenjuje bi li se neka bolest mogla razviti. Ako postoji prekomjerna tjelesna težina, on procjenjuje opasnost o mogućoj šteti na kralježnici, kukovima, stopalima ili nekim organima, ali i hoće li se razviti šećerna bolest ili visoki tlak. Upravo je zbog toga nužno voditi brigu o optimalnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti.