VJEČNA DILEMA

Što kuhati školarcima, a da bude i fino i zdravo?

11.09.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Škola je počela i dok se školarci pitaju koliko ih novih obaveza čeka, roditelji razmišljaju o mnogim drugim stvarima poput svakodnevne prehrane

Svaka majka koja radi i ima obitelj zna što znači svakodnevna priprema hrane, planiranje i kuhanje unaprijed. Dodamo li i to da svaka majka želi da ta hrana bude i zdrava, ali i da ta jela dijete na kraju krajeva želi pojesti, jasno je da iza ovih malih podviga stoji velik trud.

Bez obzira na to je li dijete u jutarnjoj ili popodnevnoj smjeni, nerijetko je njegovo vrijeme ručka isto, oko podne ili malo kasnije, ovisno o školskom rasporedu koji ima za taj dan. A to pak znači da će ručati samo i da hrana mora biti spremna.

I kako se onda organiziraju majke školaraca koji su sami kod kuće? S godinama su naučile nekoliko trikova i svoja iskustva će rado podijeliti s drugima jer znaju koliko je teško ženi u ovim vremenima. Donosimo nekoliko prijedloga kako da se organizirate i što kuhati da bi klinci bili namireni.

Variva

Variva su idealna jela jer uvijek imaju neko povrće pa će mališani sigurno dobiti hranjive sastojke čak i ako ste kuhali večer prije. Ono što brine mnoge roditelje je krumpir u varivu jer ga nije dobro podgrijavati, ali to možete riješiti s dvije alternative. Neke majke umjesto krumpira stavljaju obične noklice od brašna, a druge pastrnjak. Ova zdrava namirnica neće puno promijeniti okus jelu, a može se podgrijati. Pravo zimsko jelo poput graha dobro će biti i s ječmom pa također ne morate stavljati krumpir. Ili možete skuhati tjesteninu pa je dijete lako naknadno može staviti u varivo.


Krumpir

Budući da je krumpir ipak idealan prilog za neka jela, mnoge majke pronašle su način na koji da uštede vrijeme kuhanja nakon posla – ogule krumpir prije posla i stave ga u hladnu vodu u zdjelu. Kada dođu kući, odmah ga stavljaju kuhati, naravno sa svježom vodom. Drugo pak rješenje za školarce koji idu u popodnevnu smjenu jest da skuhate i pripremite krumpir prije posla, a budući da djeca obično ručaju već u podne, on neće biti potpuno hladan i ne treba ga grijati. Možda to i nije najsretnije rješenje, ali ako uz to imate punjene paprike, onda je najjednostavnije. Osim toga, takva jela obično pripremamo s vremena na vrijeme, da se razbije rutina.

Prilozi

Uz rižu i tjesteninu, koju možete skuhati i prije posla, odličan i zdrav prilog za razne umake s mesom ili povrćem je palenta. Nemojte zaboraviti ni na kvinoju ili kus kus.

Zamrzavanje

Kad spremate jela na žlicu ili umake s mesom, kuhajte više pa zamrznite, posebno juhu. To je još jedan trik koji koriste mnoge majke kada su djeca primjerice ujutro u školi. Klinci mogu pojesti juhu čim dođu iz škole, a kada mama dođe kući, napravit će ručak. Osigurate li djetetu do ručka i pokoju voćku, sigurno neće biti gladno.

Pripremite navečer, a ispecite kad dođete kući

Kuhanje ručka poslije dolaska kući možete si olakšati ako pripremite nešto večer prije ili ujutro, ovisno o vašem rasporedu. Mame se snalaze tako da primjerice klincima omiljene kosane odreske ili polpete s povrćem pripreme večer prije i ostave ih u hladnjaku, a kada dođu kući, samo ih ispeku. A to znači da će mali gladuš ručati barem pola sata ranije nego da ste ih započeli pripremati čim ste došli kući.