IDEALNA OBITELJ

Što kad bismo mogli birati spol djeteta?

22.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Razmišljajući o svojim potomcima roditelji bi najčešće željeli imati dvoje djece, dečka i curicu. To se nekako smatra idealnom kombinacijom, koju bi i sam kralj poželio. Zanimljivo je da istraživanja pokazuju malo drugačiju sliku idealnoga, pa su tako najsretnije obitelji s dvije curice, dok su kombinacije s kćeri i sinom na drugom mjestu

Iako spol djeteta nije naš izbor i za sada ne možemo utjecati na to, interesantno je znati kako broj i spol djece u obitelji utječe na obiteljsku dinamiku. S time u vezi je u Velikoj Britaniji provedeno istraživanje među 2116 obitelji s različitim kombinacijama broja i spola djece – s više od jednog djeteta, a najviše četvero, piše portal InsideOut.hr.

Ukupno je bilo dvanaest različitih kombinacija broja i spola djece. Zadatak roditelja bio je procijeniti mnoštvo kategorija vezanih uz život s djecom.

Između ostalog procjenjivali su zahtjevnost brige za djecu, njihovo međusobno slaganje i cjelokupno ponašanje. Najviše procjene u svim kategorijama dali su roditelji s dvije curice u obitelji, a zatim oni s curicom i dečkom. Na trećem mjestu našle su se obitelji s dva dječaka. Prema tom poretku očekivalo bi se da će obitelji s četiri dječaka biti na posljednjem mjestu. No, nisu. Na posljednjem mjestu su bile četiri djevojčice, a četiri dječaka u zlatnoj sredini, na šestom mjestu.

Dvije djevojčice kombinacija su iz snova

Obitelji s dvije djevojčice pokazale su se najskladnijima jer se one vrlo rijetko svađaju, lijepo se zajedno igraju i ugodno je biti s njima. Rijetko su glasne, često se povjeravaju roditeljima te se rijetko međusobno ignoriraju ili uzrujavaju. Dobro se slažu te uglavnom imaju slične interese, brige i probleme, što vodi i do međusobne pomoći. Također, više pomažu roditeljima u obavljanju kućanskih poslova, pri čemu su vrlo pouzdane. Slično je i s obiteljima koje imaju curicu i dečka. Glavna razlika koju roditelji navode u muško-ženskoj kombinaciji je sve manje zajedničkih interesa kroz proces odrastanja, što donekle dovodi i do smanjenja bliskosti.

S četiri curice teže je nego s četiri dečka

Za očekivati je bilo da će obitelji s četvero djece biti manje skladne jer je teško brinuti se o četvero djece i uskladiti sve želje i potrebe. Sasvim je neočekivan rezultat da su obitelji s najmanje sklada u kućanstvu one s četiri curice, a ne s četiri dečka! Očekivalo bi se da će četiri dečka biti zahtjevnija za brinuti se o njima, s više svađa i nesuglasica zbog njihove inače često veće energije nego u curica. No pokazalo se da kad su četiri kćeri u obitelji to uglavnom završava svađom. Roditelji su izjavili da se svađaju i prepiru cijelo vrijeme. Međusobno se ignoriraju i ne slažu se baš najbolje.

Teško im je nešto može objasniti i posredovati u njihovim svađama. Pri zajedničkim obiteljskim izlascima iz kuće potrebna je vječnost da se svi spreme i zaista krenu. Uvijek je gužva u kupaonici i spremanje na počinak zahtijeva veliki trud roditelja. Od ukupnog broja obitelji s četiri curice, 63 posto ih je moralo kupiti veću kuću i auto. Također, navode da je gotovo nemoguće nositi se s teškoćama koje nastaju kad su djevojčice bolesne.

Djeca su ipak najveće blago

Iako se pokazalo da postoje velike razlike unutar obiteljske dinamike ovisno o kombinacijama broja i spola djece, oni su ipak naši i ne bismo ih mijenjali ni za što na svijetu. Roditelji s troje ili četvero djece su izjavili da, kad bi mogli ispočetka osnivati obitelj, ne bi se odlučili za manji broj djece.

Također, svaka obitelj je mikrozajednica za sebe, roditelji se međusobno razlikuju kao i djeca, te je zanimljivo vidjeti kako se naše obitelji razlikuju od trenda u navedenom istraživanju. Kad povučemo crtu na kraju svega, djeca nam život čine boljim i sretnijim kakva god bila i koliko ih god imali. To je osjećaj, kako bi se reklo u narodu, koji vam nitko ne može platiti.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju Insideout.hr.