JEDNOSTAVNA RJEŠENJA

Što jesti kad imate žgaravicu

12.01.2016 u 07:06

Bionic
Reading

Pojeli ste nešto ljuto i sad vas muči žgaravica? Ne očajavajte, već posegnite za hranom ili pićem koje će riješiti problem

Čaj od đumbira

Đumbir je sjajan lijek za probleme s probavom. Možete ga koristiti kao začin ili kao čaj. Dovoljno je naribati ili narezati korijen đumbira i baciti ga u vodu. Za čaj vam ne treba više od dva centimetra đumbira.

Banane

Banane su dobre za žgaravicu jer se prianjaju za upaljeni jednjak i štite ga od kiseline koja se vraća iz želuca. imaju vrlo nisku kiselost.

Mlijeko od badema

Ako si za doručak napravite frape s mlijekom od badema, već ste napravili korak u pravom smjeru izbjegavanja žgaravice. Mlijeko od badema neutralizira želučanu kiselinu.

Napravite si frape s jagodama i bananama, ako volite voće.

Zobena kaša

Zobena kaša zaštitit će želudac i pružit vam osjećaj sitosti. Osim toga, zobena kaša puna je zdravih vlakana.

Izbjegavajte dodavati vrhnje u zobenu kašu jer može uzrokovati žgaravicu.


Zeleno povrće i salate

Salata bez octa može učiniti čuda za žgaravicu. Zeleno povrće sigurno nije uzrok vraćanja kiseline u jednjak, već nešto drugo poput sira.

Kuhano i popareno povrće s malo maslinova ulja dobra je ideja ako vas često muči žgaravica. Začini koje možete koristiti su bosiljak i origano. Izbjegavajte čili i papar.

Komorač

Komorač je još jedan od začina koji možete koristiti za rađenje čaja kad vas muči probava. Dvije žličice sjemenki komorača i malo meda pomiješani s vrućom vodom odličan su lijek protiv žgaravice.

Ako vam se sviđa okus sjemenki komorača, možete ih jednostavno žvakati tijekom dana.

Slatki korijen

Slatki korijen, poznat i kao gospino bilje, također ima ublažavajući utjecaj na jednjak jer se, poput banane, lijepi za njega te ga tako štiti i smiruje upalu.

Bilo koja hrana koja zahtijeva više žvakanja također je dobra jer povećava količinu sline koju gutate što također smanjuje negativan učinak žgaravice.

Kefir i aloja

Pomiješajte čajnu žlicu soka od aloje s nekoliko žličica kefira. Ova mješavina sigurno će vam smanjiti neugodu koju izaziva žgaravica. No ne pretjerujte sa sokom od aloje jer biste mogli dobiti proljev.