OBITELJ ILI KARIJERA

Što je ženama danas prioritet u životu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 12:31
  • Objavljeno 20.04.2012 u 09:34
žena muškarac posao ured

žena muškarac posao ured

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ženama između 18. i 34. godine uspješna karijera iznimno je važna, otkriva najnovije istraživanje. Kod muškaraca je pak situacija drugačija

Rezultati istraživanja koje se provodilo 2010. i 2011. godine pokazuju da je mladim ženama uspješna karijera važnija od

mnogih drugih životnih stvari, piše Journal of Personality and Social Psychology. Naime, čak dvije trećine ispitanica navelo je posao kao najveći prioritet. To isto učinilo je i 59 muških ispitanika. Znanstvenici su uočili i da je karijera postala vrlo važna ženama od 35. do 64. godine.

Pitanja o karijeri bila su samo dio mnogobrojnih pitanja pomoću kojih su znanstvenici pokušali doznati kako ljudi cijene različita područja svojega života. Prijašnja su istraživanja pokazivala da su i muškarcima i ženama obitelj i brak bili važniji od posla. Sada se situacija očito promijenila.

No stručnjaci iz Pew Research Centra, koji su radili na istraživanju, napominju da je ženama još uvijek važan i taj privatni dio života, odnosno da većina njih želi obitelj i djecu, ali smatraju da to ne mora nužno isključivati karijeru.

Zanimljivo je da je tijekom ispitivanja kod muškaraca uočena manja želja za uspješnom karijerom nego kod žena. Naravno, i njima je to bilo važno područje, ali ženama je, kažu stručnjaci, vidno više stalo. Smatraju da je to zbog toga što žene konačno imaju priliku izraziti se i na taj način te pokazati što znaju i koliko vrijede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi