OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE

Što je gore - sunčanje ili lažni preplanuli ten?

30.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Lažan preplanuli ten iz bočice ili pak klasično sunčanje - činjenica je da niti jedno od ovog dvoje nije potrebno, a zdrava koža, bilo koje boje, ipak je najljepša. No većina za toplijeg dijela godine priželjkuje preplanuli ten, stoga se postavlja pitanje koji izbor donosi najmanje štete

Sunčanje može izazvati rak kože, prerano starenje, sivu mrenu ili kataraktu, odnosno zamućenje koje se razvija u leći oka, slabi imunitet, a bolne opekline ne treba ni spominjati. Kako bi se izbjegle te negativne i za zdravlje opasne posljedice, prema riječima stručnjaka, svi bi trebali nanositi kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više. Kremu je na kožu najbolje nanijeti 30 minuta prije izlaganja suncu, a ukoliko ste mu izloženi, nanošenje je potrebno ponoviti svaka dva do tri sata. Mala studija provedena 2010. pokazala je da nenanošenje kreme sa zaštitnim faktorom može udvostručiti šanse za razvoj melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, piše Huffington Post

Međutim koži, a time i zdravlju, može naštetiti i krivo odabrana krema sa zaštitnim faktorom. Naime lošim izborom kreme možete se izložiti štetnim kemikalijama. 'Ukoliko ste izloženi suncu toliko da ste preplanuli, to znači da ste pretjerano izloženi suncu', kaže doktor David J. Leffell, profesor dermatologije i kirurgije na Yale School of Medicine, dodajući da samo jedna jača opeklina od sunca u značajnoj mjeri povećava rizik od razvijanja raka kože u kasnijem razdoblju.

Hvaljeni kao sjajna alternativa sunčanju, sprejevi za samotamnjenje također mogu biti opasni za zdravlje. Prijetnja zdravlju proizlazi iz uporabe dihidroksiacetona (DHA) koji se nalazi u sastavu spreja te u interakciji s mrtvim stanicama na površini kože izazva promjenu boje. Kada se pravilno koristi, DHA se smatra sigurnim. Većina dermatologa se slaže da su sigurni i učinkoviti sprejevi za samotamnjenje koji u osnovi uzrokuju obojenost vanjskog sloja epiderme.

Međutim mnogi ne koriste ispravno sprej za samotamnjenje. Prilikom uporabe preporučljivo je pokriti usne, nos i oči jer su rizici zbog udisanja DHA još uvijek nepoznati. Laboratorijska istraživanja pokazala su da visoke razine DHA mogu povećati razine slobodnih radikala. Oni su dio našeg prirodnog metaboličkog procesa, a visoke razine su povezane s oštećenjima stanica i pojavom karcinoma.

Zaključak? Možda je potrebno dobro prekriti nos i usta te se suočiti sa svjetlijim kapcima u odnosu na ostatak kože, no ukoliko ste u potrazi za sigurnijim putem do tamnijeg tena, možda je ipak bolje posegnuti za bočicom spreja ili losiona nego se izložiti sve opasnijim sunčevim zrakama.