BITNE RAZLIKE

Što je bolji izbor: drvena ili plastična dasku za rezanje

23.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Kao što je važno dobro očistiti radne površine i pribor kada pripremamo sirovo meso, jednako je važno da pravilno čistimo i održavamo daske za rezanje, budući da posljednjih nekoliko godina istraživanja pokazuju kako primjerice na onoj plastičnoj bakterije mogu preživjeti dovoljno dugo da se prenesu na iduću namirnicu i ugroze nam zdravlje

Tek su prije nekoliko godina provedena konkretnija istraživanja kojima se utvrdilo da nije svejedno kakvu dasku za rezanje koristimo kod kuhanja kao i koliko je važno pravilno ih čistiti nakon korištenja. Nadalje, budući da se opasne bakterije poput salmonele ili E. Coli zadržavaju na daskama kod pripreme mesa, najbolji savjet je da imate jednu dasku za meso i još koju za povrće te ostalu hranu.

Zašto je sigurnije koristiti drvenu dasku za rezanje

Mnogi bi pomislili da su plastične daske za rezanje zdravstveno sigurnije od onih drvenih, ali jedno je istraživanje dokazalo suprotno te zapravo iznenadilo i same znanstvenike. Nakon što je američko Ministarstvo poljoprivrede prije tri godine objavilo da nemaju znanstvenih činjenica o razlikama između drvenih i plastičnih dasaka za rezanje te potvrdu preporuke da je u kućanstvima pametnije koristiti onu plastičnu, znanstvenik Dean O. Cliver sa Sveučilišta u Kaliforniji napravio je usporedbu. Istražili su koliko se bakterije zadržavaju na desetak drvenih dasaka za rezanje, četiri plastične i jednoj od čvrste gume. Nakon usporedbi se pokazalo da je zapravo sigurnije koristiti drvenu dasku za rezanje jer iako su bakterije ostale na površini i urezima od noža, nisu se razmnožavale te su na kraju prije odumrle. Jedini slučaj u kojem je plastična daska bolja od drvene jest dok je nova i nema oštećenja od rezanja.

 

Znanstvenici su zaključili da se na plastičnim daskama nalazilo manje bakterija, ali one su se teže uklanjale nego sa drvenih i dulje preživljavale pa postoji veća šansa da ćete ih kod idućeg korištenja prenijeti na pribor i druge namirnice.

Najbolja prevencija je detaljno čišćenje

Ocat, limun, krupna morska sol i hidrogen peroksid najbolja su kombinacija za pravilno čišćenje daske za rezanje nekoliko puta godišnje. Octom i vlažnom krpom možete prvo maknuti sitne ostatke masnoća o mesa. Zatim dasku dezinficirajte hidrogen peroksidom. Idući je korak dobro posoliti dasku i ostaviti preko noći jer će sol izvući eventualne preostale bakterije na površinu. I na kraju razrežite limun pa svakom polovicom dobro protrljate sol po dasci te isperite.