OBRATITE PAŽNJU

Što izgled kože lica govori o vašem zdravlju

12.08.2017 u 21:16

Bionic
Reading

Od suhoće do mrlja, najveći tjelesni organ može otkriti patite li od deprivacije sna, hormonalnog poremećaja, stresa i još mnogo toga

Iz Britanskog udruženja dermatologa upozoravaju na znakove na koži na koje biste trebali obratiti više pažnje.

Masna koža

Neki ljudi prirodno proizvode više sebuma od ostalih. Ova pojava je često genetski predodređena i nažalost ne postoji ništa što bi se moglo učiniti da se navedeno promijeni. Međutim, masnoću kože moguće je ublažiti korištenjem proizvoda koji neće blokirati pore, a pritom ne sadrže ulje ili komedogene.

Mrlje

Mrlje koje se pojave na koži lica često su znak akni koje su uzrokovane prekomjernom proizvodnjom ulja (sebuma) koje se mogu kombinirati s mrtvim stanicama kože kako bi začepile folikule. Ova pojava rezultira nakupljanjem ulja i u konačnici proizvodnjom crnih ili bijelih mitesera.

Izbijanje akni može biti uzrokovano nizom čimbenika poput hormonalnog poremećaja, stresa i nadražujućih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Stoga se preporučuje korištenje proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu ili bezoil peroksid – sastojaka koji pomažu u zaustavljanju blokiranja pora koje dovode do mrlja na licu.

Mrlje na bradi

Mrlje na bradi često su rezultat uklanjanja dlačica, osobito kod muškaraca prilikom brijanja. Ova pojava uglavnom je uzrokovana rastom dlake u donjem dijelu lica tako da su guste dlake zakrivljene i okrenute prema unutra. Urasle dlačice probijaju kožu u različitim kutovima, uzrokujući upalu folikula dlake koje rezultiraju mrljama.

Mrlje na čelu i obrazima

Tamne mrlje na čelu i obrazima mogu biti uzrokovane upotrebom masnih proizvoda za njegu kože ili kose koji se često prelijevaju po licu. Losioni koji ne sadržavaju komedogen i hidratantne kreme na gel bazi, pomažu u suzbijanju blokiranja pora.

Tamni krugovi ispod očiju

Tamni krugovi ispod očiju često označavaju deprivaciju sna, no mogu biti uzrokovani i pojavom hiperpigmentacije, osobito kod osoba tamnijeg tipa kože.

Tanka koža oko očiju je posebno osjetljiva na tamnu boju i ispod nje će se lakše ugledati  krvne žile.  Istaknuti tamni krugovi oko očiju zbog krvnih žila često se vežu za fenomen zvan Tyndallov učinak. U nekim slučajevima, pigmentacija oko očiju je nasljedna.

Suhi dijelovi kože

Suhoća sugerira da je koži prijeko potrebna hidratacija. Kako ističe britanska dermatologica, ne morate duboko posezati u novčanik kako biste nabavili dobar hidratantni proizvod, već vam je potreban jedan koji vam odgovara i da ste zadovoljni njegovom dnevnom primjenom. Suha koža također je česta nuspojava ekcema i psorijaze, a može ukazivati i na alergiju.

Trnci i utrnulost kože

Ako bolujete od anksioznosti i napadaja panike, na koži itekako možete doživjeti simptome tih mentalnih stanja. Uobičajeno je da tjeskoba uzrokuje osjećaj utrnulosti. Iako se može dogoditi bilo gdje na tijelu, najčešće se osjeća na licu, rukama i nogama.

Ova pojava uzrokovana je zahvaljujući krvlju koja se slijeva u najvažnije dijelove tijela, zbog čega u ostalim dijelovima tijela osjećate slabost, ukočenost i trnce.  

Utrnulost kože također može biti uzrokovana hiperventilacijom i povećanim unosom kisika (oba se događaju u promjeni načina disanja tijekom napada panike i anksioznosti) koja se posebno osjeća u ekstremitetima i licu.