PRIJE ZAHVATA

Što će vam plastični kirurg vjerojatno zatajiti?

08.02.2014 u 08:38

Bionic
Reading

Estetska kirurgija sve je popularnija, no postoje mnoge male prljave tajne koje vam kirurg neće otkriti

1. Vježbao sam cijeli vikend kako bih naučio ovaj zahvat
Stomatolozi, ginekolozi ili jedva obučeni tehničari u kozmetičkim salonima ovih dana nude anti-aging tretmane. Nije ni čudo: kozmetički su tretmani unosan posao – u prošloj je godini samo u Sjedinjenim Državama potrošeno na njih 11 milijardi dolara.

Estetski zahvati nisu atraktivan posao samo liječnicima. Liječnici iz samo četiri područja medicinskih specijalnosti - plastične kirurgije, dermatologije, otorinolaringologije i oftalmologije – mogu izvoditi zahvate od minimalno invazivnih poput injekcije botoksom do kompliciranijih poput zatezanja lica. Ti stručnjaci ulažu godine u izobrazbu u kojoj savladavaju vještine jedinstvene za svaku disciplinu.

2. Osjetit ćete manju neugodu? Ne, prije jake bolove
Postoji generalna percepcija da estetski zahvati bole manje nego obični, jer je riječ o estetici i samostalnoj odluci na koju vas nitko nije natjerao. No estetski kirurzi upozoravaju da je riječ o pravim operacijama te da je bol vrlo velika. Primjerice, kad je riječ o uklanjanju sala iz trbuha, mnogi pacijenti ne znaju da je tretirano veliko područje od rebara stidne kosti. Zatezanje trbuha uzrokuje veću bol od bilo kojeg postupka, jer je riječ o velikim i dugim rezovima koji traže dugotrajno i opsežno opravljanje mišića.

3. Pazite se jeftinijih ponuda

Nije rijetkost da se za kozmetičke tretmane nude popusti kao da je riječ o odjeći, no liječnici upozoravaju da ne tražite jeftinije postupke čak ni kad je riječ o sada jednostavnom zahvatu poput injekcije botoksa. Ne postoje dva kirurga koji imaju isti par ruku, iskustva i znanja. Komplikacije od loše izvedenog zahvata mogu varirati od kozmetičkih (primjerice 'smrznutih' mišića lica) do onih s fatalnim posljedicama, od infekcija i drugih komplikacija nakon operacije.

4. Dugoročne posljedice? Nemam pojma.

Više od drugih stručnjaka, plastični kirurzi pod stalnim su pritiskom da se natječu jedni s drugom te često nude nove tehnologije. Liječnici će ponekad rado isprobati nove tehnike prije nego što su jasni dugoročni učinci. Čak i kada postupak nije nov ili kontroverzan (poput pomlađivanja vagine), ne postoje informacije o dugoročnim učincima. Iako je internet prepun fotografija prije i poslije zahvata, rijetke su one kada vidimo učinak više godina nakon operacije.

5. Odlično popravljam greške drugih kirurga

Američke statistike potvrđuju da se od 2008. do 2012. povećao broj postupaka u kojima se popravljaju propusti ranijih operacija za čak 35 posto. Najčešće se provodi revizija rinoplastike, složeniji postupak koji može potrajati i dva do tri puta dulje od prve operacije i koštati i do 100 posto više. Američki dermatolozi kažu da posljednjih godina često i ispravljaju tuđe greške u zahvatima s laserima i injekcijama.

6. Vi izgledate lijepo, ali vašem bi mužu dobro došao zahvat
Muškarci obično dolaze na zahvat zatezanja kože lica sa 65 godina, a žene dolaze dobrih deset godina ranije, u dobi od 55 godina. Taj se trend objašnjava rodnom razlikom u toleranciji prema borama. Iako muškarci čine samo devet posto pacijenata u estetskim zahvatima, sve su više zainteresirani pogotovo za minimalno invazivne zahvate poput botoksa.

7. Naravno, vratit ću vam godine, ali sat i dalje otkucava

To što ste zatezanje lica platili puno, ne znači da će vam trajati cijeli život. Čak i najvještiji rad trajat će samo desetak godina.

Neki se zahvati mogu obnoviti dodatnim punilima ubrizgavanim ispod linija bora ili manjim operacijama zatezanja, a drugi trebaju ponavljanje istog postupka. Face-lift traje oko osam do 10 godina, ali rezultati ovise o stanju kože, njezi, čuvanju od sunca i održavanju stabilne, zdrave težine. Zahvati na donjem dijelu lica stare brže nego oni na gornjem dijelu lica, jer donji dio ima više mesa i manje kostiju. Zahvati oko čeljusti imaju najkraći vijek trajanja.

8. 'Bilo bi bolje da potrošite novac na dobrog terapeuta'
Estetska kirurgija ne čini vas ludim, ali istraživanja pokazuju da osobe koje su se podvrgnule takvim operacijama imaju veću vjerojatnost da pate od psihičkih problema. Nekoliko je studija utvrdilo da su žene koje su odlučile staviti implantate bile izložene dva do tri puta većoj vjerojatnosti da počine samoubojstvo nego demografski slična skupina žena bez kozmetičkih implantata.

Dvadeset posto pacijenata koji traže kozmetički tretmane uzimali su lijekove za ublažavanje psihičkih problema poput depresije ili poremećaja raspoloženja. Dobar plastični kirurg potrudit će se ocijeniti motive pacijenta.

9. Oni koji najviše trebaju operacije - imat će najmanje koristi

Većina se ljudi okreće estetskim zahvatima tek kada im više ništa ne može pomoći da se oslobode problematičnog trbuha ili bora. No prljava mala tajna plastične kirurgije kaže da što vam je potrebniji zahvat, to ćete vidjeti manje rezultate nego što očekujete.

Oni oštećene kože mogu očekivati ozbiljne komplikacije: primjerice, koža koja se rastezala debljanjem pa je izgubila elastičnost, nakon liposukcije će ostati visjeti kao pregača. Pušači imaju lošu cirkulaciju u epidermi pa će im se koža slabije oporavljati nakon operacije, što znači mjesece ružnih ožiljaka i moguće dodatne operacije.

Postupci poput zatezanja lica kože oštećene sunčanjem neće trajati tako dugo i može rezultirati ožiljcima. Oni koji se nadaju da će samo liposukcijom izgubiti kilograme viška traže pomoć na krivom mjestu budući da kirurzi kažu kako je to samo pomoć u oblikovanju dijela tijela te da je nužna pravilna prehrana i vježbanje.

Ironično, oni koji najmanje trebaju kozmetičke tretmane - mlađe osobe u kasnim tridesetima ili četrdesetima - imat će najbolje rezultate. No još je važniji životni stil. Mnogi plastični kirurzi zaboravljaju reći koliko su zdravlje i dobar izgled povezani, piše stranica marketwatch.com.