VIŠE NEGO ŠTO MISLITE

Što boja jezika govori o vašem zdravlju

26.09.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Crven, žut ili šaren jezik? Mislite da je to nemoguće? Događa se i svaka ta boja govori nešto o zdravlju

Znate li da boja jezika može otkriti puno toga o vašemu zdravstvenom stanju? Obratite pozornost na svoj jezik i pogledajte koje je boje, a mi vam otkrivamo što znači koja boja.

Crveni jezik
Ako vam jezik ima crvenu boju (promjena će biti suptilna, ali ipak uočljiva), to može biti znak nedostatka vitamina B12. Nedostatak tog vitamina može izazvati neurološke probleme poput demencije u starijoj dobi. B12 iznimno je važan vitamin i zato pojačajte unos namirnica koje ga imaju poput crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Bijeli jezik
Osim onog tradicionalnog shvaćanja bijeloga jezika prema kojemu je riječ o problemima s grlom, bijel jezik može upućivati i na gljivice. Gljivice se pak javljaju uslijed problema s oslabljenim imunitetom, ali i potencijalno loše higijene usta. Također, bijeli jezik može biti znak vitiliga.

Žuti jezik
Ovo se ne događa često, ali jezik katkada zna požutjeti. To se može dogoditi od neke hrane, ali i nedovoljne higijene. Također, i gljivična infekcija može uzrokovati žutu boju, a žutilo se zna javiti i od žgaravice.

Taman, gotovo smeđi jezik
Ovakva boja jezika zna se javiti kod osoba koje piju puno kave i koje puno puše. Nije naročito ozbiljan problem, ali dugoročno bi moglo biti problema. Pokušajte temeljito očistiti jezik, jer nakon takvog čišćenja problem bi trebao nestati. Ako se to ne dogodi, posjetite liječnika.

Šareni jezik
Kad kažemo šareni, mislimo na kombinaciju bijele, crvene, smeđe, žute… Najčešće se javlja kao posljedica prehlade, gripe i korištenja antibiotika. Može signalizirati i problem sa zubima. Ako 'šareno stanje' potraje, obratite se svom liječniku.