ZA VITKOST I ZDRAVLJE

Što biste trebali jesti za doručak?

04.03.2013 u 06:43

Bionic
Reading

Donosimo vam pregled namirnica koje biste trebali učiniti sastavnim dijelom svoga doručka

Kao što je poznato, doručak je najvažniji obrok u danu. On je temelj za sve što će vam donijeti određen dan, posebno u prehrambenom smislu. Zato nikako nemojte zaboraviti kako je važno da vam se doručak sastoji od zdravih namirnica. Donosimo vam pregled namirnica koje biste trebali učiniti sastavnim dijelom svoga doručka.

Proteini
Proteini su važan dio zdravog doručka jer, među ostalim, pružaju osjećaj sitosti što čovjeku omogućuje da izdrži bez hrane do ručka. Dakle, malo proteina u doručku u obliku mlijeka, jogurta, jaja ili kikiriki maslaca nije loša ideja, ali ne treba pretjerivati. Ako preskačete proteine u doručku, imat ćete ih potrebu nadoknaditi u idućim obrocima, a to nije baš najpametniji izbor. Stoga neka se nađu kao dio doručka.

Voće i povrće

Jako je dobro da u svoj doručak uključite i voće i povrće. Naravno, te namirnice možete uključivati i u druge obroke jer su iznimno zdrave. Voće i povrće obiluje vitaminima i vlaknima koja pomažu da se do ručka zadrži osjećaj sitosti pa nema potrebe za prejedanjem. Ne morate jesti samo voće i povrće. Možete, primjerice, doručkovati zobene pahuljice, a u njih dodajte naribanu jabuku ili mrkvu.

Cjelovite žitarice
Ako želite biti zdravi i puni energije, žitarice moraju biti cjelovite. Jedno je znanstveno istraživanje pokazalo da cjelovite žitarice u doručku poput zobenih pahuljica, pomažu u koncentraciji i učenju. Dakle, umjesto rafiniranih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinke i ostale popularne namirnice, za doručak birajte cjelovite žitarice. Zdravije su, a pomažu i vitkosti.

Probiotici
Bilo bi dobro da u doručak uvrstite i probiotike. Na temelju istraživanja koje su proveli istraživači sa sveučilišta College Cork, probiotski jogurti jedni su od najzdravijih prehrambenih proizvoda koje možete naći na tržištu. Posljednja istraživanja dokazuju da probiotici mogu djelovati čak i kao lijek te pomoć u kontroli tjelesne težine. Možete ih konzumirati tako da njima prelijete integralne žitarice. Na taj ćete način dobiti zdrav i ukusan doručak.