MODNI SKANDAL

Stella McCartney plagirala je našu dizajnericu, a na stranu Kristine Burje sada je stao i zakon; evo što ona kaže o svemu

12.11.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatska dizajnerica Kristina Burja, koja stoji iza renomiranog brenda Krie Design, našla se u središtu nezapamćenog modnog skandala jer je njezinu haljinu kopirala nitko drugi nego proslavljena britanska dizajnerica Stella McCartney, čije kreacije nose mnoge slavne trendseterice, poput Amal Clooney, Kate Middleton, Meghan Markle, Charlize Theron, Reese Witherspoon...

Još u lipnju Kristina Burja je na profilu svog brenda na Instagramu objavila fotografiju ružičaste haljine samo s jednim rukavom iz ljetne kolekcije pod nazivom Georgete (čija je cijena oko 335 eura), koja se zatim u istoj boji i dizajnu pojavila u novoj kolekciji slavne Stelle McCartney, nazvana Cassandra Maxi i s višestruko višom cijenom.

Naša dizajnerica, koja je poznata i izvan granica naše zemlje te svojim dizajnom promovira načela eko održivosti i tzv. slow fashiona, odmah je to primijetila te pozvala pratitelje na Instagramu da to prokomentiraju. Dakako, sličnost dviju haljina je nevjerojatna.

Ovih dana Kristina je dobila i zakonsku potvrdu da se radi o krađi intelektualnog vlasništva te je hrvatska carina preko posebnog carinskog sustava EU-a izdala zahtjev ostalim državama članicama da se kopirana haljina mora zaplijeniti!

  • +5
Krie Design by Kristina Burja Izvor: Promo fotografije / Autor: Stefan Varičak

O ovom nezapamćenom slučaju za tportal se oglasila i dizajnerica Kristina Burja.

'Od početka rada susrećem se s kopiranjem svog dizajna. Ali to je nažalost postalo normalno, pa čovjek prihvati i ide dalje. Sada se radi o renomiranom svjetskom brendu i bez obzira na očito plagiranje, to istovremeno laska mojem radu i kreativnosti, već globalno prepoznatima kroz poznate osobe u svijetu koje biraju moj dizajn te kroz modne institucije koje me pozivaju da predstavim kolekcije Krie Designa na njihovim događajima. Ovo rješenje tek smo dobili i nisam još uspjela ni sjesti sa svojim timom i odlučiti koji su nam sljedeći koraci. Bitno je da iza nas stoji zakon i da nismo šutjeli. Treba se boriti za sebe', poručila je za tportal.

Podsjetimo, Stella McCartney cijenjeno je i poznato ime u svijetu mode, a još davne 1997. postala je kreativna direktorica modne kuće Chloe.

Dolazi iz slavne obitelji: otac joj je glazbenik, bivši član Beatlesa Paul McCartney, a majka poznata fotografkinja Linda. Oduvijek je bila zaljubljena u modu pa je logičan slijed bio studij na prestižnom fakultetu Central Saint Martins, na kojem je diplomirala modni dizajn.