SAVJETI STRUČNJAKA

Stanite na kraj masnoj kosi jednom zauvijek

28.01.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Kada govorimo o problematičnoj kosi, gotovo u pravilu riječ bude o njezi isušene, krhke i ispucale kose. Kao da je masna kosa pala u drugi plan među svim tegobama njege tijela suvremene žene, no to je daleko od istine

Uzrok masnog vlasišta je prekomjerno lučenje sebuma, zaštitnog sloja vlasišta koji ga štiti. Svaki folikul vlasi ima uz sebe najmanje jednu žlijezdu lojnicu koja u ovom slučaju prekomjerno stvara sebum, a rezultat je masna kosa. Najčešće se ona doima kao da je tanka i rijetka, iako je istina upravo suprotna.

'Kosa se može preodgojiti - ako imamo strpljenja! To bi značilo da odgodimo pranje za dan od uobičajenog, jer na taj način dopuštamo vlasištu da se oporavi i ono će se vremenom manje mastiti', tvrdi stručnjakinja za kosu Anita Mioč, vlasnica salona za uljepšavanje Kuća četki iz Zagreba.

Iako su mnoge osobe s masnom kosom u iskušenju prati ju svakodnevno, probajte ipak svoje vlasi ostaviti na miru i prati ih svaki drugi dan. Izbjegavajte agresivne šampone i regeneratore jer će oni zatvoriti kutikule i dodatno otežati vašu kosu.

'Kosu perite mlakom vodom, jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Šamponi za suho pranje su odličan odabir kada ne stignemo oprati kosu, a baš nam treba. Njima postižemo odgodu pranja za dan-dva', savjetovala je stručnjakinja za kosu Anita Mioč.

Neki frizeri savjetuju i promjenu boje kose. Naime, boja otvara kutikule kose i proširuje vlasi, što znači da je rezultat punija kosa. Jednako tako, svijetli pramenovi dat će kosi dimenziju, razigranost i dinamiku, upravo ono što trebate kako biste postigli dojam volumena.

Ako imate masnu kosu, probajte kratku bob frizuru ili bob do ramena, s naglaskom na mekim slojevima oko lica koji će kosi dati volumen.

Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Ordinacija.hr.