dobro pogledajte

Stajlinzi Brigitte Macron kriju važnu poruku: Francuska prva dama bira Louis Vuitton iz jako dobrog razloga

27.04.2022 u 10:44

Bionic
Reading

U izbornoj noći, u kojoj je njezin suprug Emmanuel Macron odnio još jednu pobjedu na predsjedničkim izborima, Brigitte Macron pokazala je besprijekorno elegantan stajling. Bila je to još jedna u nizu njezinih pomno odabranih modnih kombinacija kojima izaziva divljenje, a mnogi ističu da je Macronova pobjeda, u velikoj mjeri zahvaljujući Brigitte, istovremeno pobjeda francuske mode

Pobjeda Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj bila je više od pobjede vizije opet izabranog predsjednika i njegove uloge u svijetu te pobjede nad krajnjom desnicom. Bila je to ujedno pobjeda mode, posebice one visoke, a ujedno njezine važne uloge u predstavljanju francuske kulture i baštine u svijetu.

One koji imalo sumnjaju, odmah će uvjeriti u to pogled na besprijekoran i pomno odabran stajling Brigitte Macron za izbornu večer. Krojen po mjeri, tamnoplavi sako Louis Vuittona sa srebrnim detaljima, koji podsjećaju na vojnu uniformu, i odgovarajuće hlače predstavljali su još jedan primjer vrhunske poslovne elegancije francuske prve dame, u ključnom trenutku opet savršeno usklađene s mornarskoplavim odijelom njezina supruga.

  • +5
Emmanuel i Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Bio je to izbor puno veći i značajniji od modnog – odražavao je ujedinjenost moćnog para na ideološkom bojnom polju, kakvim su postali francuski izbori. Njihova besprijekorna modna usklađenost bila je i suptilan znak administracije sklone poslovnim aktivnostima i slobodnom tržištu da će ti odnosi nastaviti cvjetati i u drugom mandatu, piše New York Times.

Brigitte i Louis Vuitton

Luksuz se, uostalom, veže za Macrona od njegove prve kandidature 2017. godine, a Brigitte je odabrala upravo Louis Vuitton kao omiljeni brend otkako je postala francuskom prvom damom.

Iako je nosila i kreacije drugih francuskih modnih kuća, uključujući Balmaina i Alexandrea Vauthiera, niti jedna nije bila tako snažno zastupljena u njezinoj garderobi za javne nastupe kao Louis Vuitton. Upravo je taj brend nosila prilikom nekih od svojih najdojmljivijih javnih nastupa, a u tim trenucima nije bila isključivo predstavnica sebe ili svog supruga, već i čitave Francuske.

  • +12
Predizborni skup Emmanuela Macrona Izvor: Profimedia / Autor: ELIOT BLONDET-POOL / Sipa Press / Profimedia

Nosila je tako Louis Vuitton prilikom Macronove inauguracije 2017. godine, a izbor na isti brend pao je i prilikom obilježavanja dana pada Bastilje - i to četiri godine zaredom. Tu su i modne kombinacije s potpisom prestižne modne kuće za odlaske na državne večere u zemlji i inozemstvu, uključujući večeru koju je 2018. priredio predsjednik Donald Trump u čast Macronovih. Koliko puta je odjenula odjeću s potpisom Louis Vuittona, može se pratiti i na Instagramu, na profilu The Brigitte style, posvećenom njezinom modnom stilu.

I prethodne prve dame Francuske na sličan način povezivale su se s klasičnim francuskim brendovima - Carla Bruni Sarkozy često je nosila Dior i Hermès, a Bernadette Chirac Chanel. Iako Macronovi snažno podržavaju francusku modu te su tijekom Pariškog tjedna mode i ugostili dizajnere na dvije večere u Elizejskoj palači, Brigitte je prva koja tako blisko surađuje s Louis Vuittonom. A taj savez političke i poslovne moći vrlo je dobro poslužio objema stranama.

Isprepletenost mode, ekonomije i politike

Moda je, naposljetku, dio čvrstog temelja francuske ekonomije i njezinog nasljeđa, a Louis Vuitton ima vrlo specifičnu ulogu u oba područja. Ta gospodarska grana, kako pokazuju podaci upravnog tijela te industrije, Fédération de la Haute Couture et de la Mode, stvara milijun radnih mjesta u zemlji, 2,7 posto njezinog bruto domaćeg proizvoda i 150 milijardi eura u izravnoj prodaji. A u okviru francuske mode, Louis Vuitton - koji trenutno slavi 200. obljetnicu svog osnivača - stup je i glavni pokretač LVMH-a, najveće svjetske luksuzne modne grupe u vlasništvu Bernarda Arnaulta, trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu i glasnog Macronova pristaše.

Louis Vuitton također je naziv jednog od novijih muzeja u Parizu, Fondacije Louis Vuitton otvorene 2014., koju je sagradio upravo Arnault, a dizajnirao Frank Gehry, i definirana je kao 'dar' Parizu koji će se prenijeti u gradsko vlasništvo oko 2070. godine. Krajem 2021. Macron je pomogao u dovođenju Zbirke Morozov u muzej, što je bio prvi put da je velika ruska zbirka viđena u Europi. Iako je to zahtijevalo potpis predsjednika Vladimira Putina, LVMH je izjavio da podržava sve one koji su pogođeni 'tragičnom situacijom u Ukrajini'.

Također, prošle godine Macron je pozirao s Arnaultom na otvaranju obnovljene robne kuće Samaritaine, u vlasništvu LVMH-a, a tom prilikom kazao je da je njezino ponovno otvaranje metafora za ponovno otvaranje Pariza nakon izolacije uzrokovane koronavirusom.

  • +4
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Studio C / KCS Presse / Profimedia

No taj odnos nije bio lišen rizika, s obzirom na to da se elitizam, bogatstvo i klasa podrazumijevaju u samom pojmu 'luksuz'. Tijekom prosvjeda 'žutih prsluka' 2018. protiv rastućih cijena goriva mnogi pozlaćeni butici na trgovačkim ulicama kao što je Faubourg Saint-Honoré našli su se na meti kao primjeri uspoređivanja Macronovih sa stilom Marije Antoanete. Upravo ta kritika dobila je na snazi tijekom nedavne kampanje, a isticali su je Macronovi protivnici. Usporede radi, Marine Le Pen u kampanji je nosila odjeću bez ijedne istaknute modne marke.

Ponovno birajući Louis Vuitton za proslavu izborne noći, čini se da Brigitte sugerira da će njezin suprug udvostručiti ulog u ovoj posebnoj vezi. Iako francuska prva dama, koja je već tijekom prvog mandata nazivana Marijom Antoanetom novog doba, nikada neće reći ni riječi na tu temu.

Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia