DOLORES LAMBAŠA:

Sram vas bilo!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 15:19
  • Objavljeno 22.07.2010 u 19:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pročitajte 'Apel hrvatskim medijima' koji je na svom blogu napisala glumica ogorčena reakcijom medija koji su je optužili za iskorištavanje Lane Radeljak u svrhu vlastitog osvetničkog pohoda

Dolores Lambaša uzvraća udarac. Još jednom. Naime, ogorčena reakcijom javnosti koja ju je optužila za iskorištavanje maloljetne Lane Radeljak u svrhu vlastitog osvetničkog pohoda i eksponiranja, glumica je na svom blogu objasnila što je posrijedi.

Objavila je 'Apel hrvatskim medijima' u kojem optužuje novinare da svojim subjektivnim pristupom slučaju Radeljak-Pokos 'pakoste inženjeru Radeljaku, dok zlostavljaču, Vlatki Pokos, daju glavnu riječ'. Usput je iznijela i detalje fizičkog i psihičkog zlostavljanja malene Lane.

APEL HRVATSKIM MEDIJIMA
Štovani mediji Republike Hrvatske !

Iako sam u nekoliko navrata rekla da mi je izlazak sa slučajem zlostavljane maloljetnice u javnost jedna od najtežih životnih odluka i, iako sam naglasila i podvukla da tim očajničkim činom želim isključivo potaknuti sudbene institucije da konačno slučaj zlostavljanja koji doslovno godinama leži u ladicama DORH-a pomaknu s mrtve točke kako djevojčica pored koje živim i koju iskreno volim više ne bi osjećala ugroženost i nesnosni pritisak Vlatke Pokos, a koja, kad god je gladna ili joj se nešto kupuje, već pet godina usiljeno priča o osobi koju je dokazano i naočigled mnogih svjedoka psihički i fizički zlostavljala. Izgleda da ni mediji ni sudbene institucije ne reagiraju pravilno na ovaj moj apel.

Naime, svima je poznato da maloljetna Lana Radeljak živi u Zagrebu, šeće po ulici, ide u školu gdje je zbog bivše maćehe izvrgnuta zadirkivanju i poruzi vršnjaka i da jedino što njezin otac i ja, kao njegova suputnica, želimo jest dugotrajno zaustaviti kako medije, tako i spomenutu bivšu maćehu u bilo kakvim daljnjim javnim istupanjima dotične o djetetu koje, logično, ne može sebe braniti, a potvrđeno djetetovim riječima, 'ne želi biti spominjano od Vlatke Pokos' jer joj ista uvijek i ponovno budi nekoć proživljene traume.

Dakle, u kaznenom postupku koji se vodi protiv Vlatke Pokos o zlostavljanju maloljetnice svjedoči oko dvadesetak svjedoka koji potvrđuju da je maloljetna bila zaista zlostavljana, a također je i sama maloljetna putem videolinka svjedočila na sudu i potvrdila isto. Pritom nikada nitko od psihologa, pedagoga ili bilo koga nije izrekao da je dijete za tu prigodu bilo instruirano, već je to izmišljotina jednog dnevnog lista koji se, ne dozvoljavajući da prava istina dođe do javnosti i već godinama izvrćući činjenice, nerazumno osvećuje Josipu Radeljaku, a spomenuti list je zbog takve usiljene laži automatski i tužen jer ne samo da tisak ne smije iznositi tajne podatke, već pogotovo ne smije iznositi one lažne, a koje je spomenuti list iznio samo kako bi sugerirao čitatelju za koju stranu se treba opredijeliti.

No, štovana gospodo, meni je sasvim jasno da ing. Radeljaka optužujete za krađe, bespravne terase, potkradanje prijatelja prije smrti, jer to je nešto što spada u opseg hrvatskog jala, jer je općepoznato da ova zemlja podnosi sve osim tuđeg uspjeha. (Čast , naravno, onim iznimkama koje potvrđuju to pravilo.)

Ali, gospodo draga, ono što mi je teško povjerovati jest to da vi svojim sugestivnim, a nikako objektivnim novinarstvom, ne samo da kršite novinarsku etiku i moral, već ćete, a sve kako biste napakostili Radeljaku i izrugivali se njime u medijskom prostoru, ipak u istom prostoru dati glavnu riječ zlostavljaču V. P., biti njegov medijski pokrovitelj, dozvoljavati da piše o djetetu (čim je reklamirate) i dozvoljavati da ista stavlja nadasve kažnjive i one koje će dijete doživotno obilježiti - prljave , izmišljene i manipulativne rečenice u usta. Na to nitko nema reakcije?! Tad se ne sjetite izazivati socijalne i sudbene institucije ???!!!!!
Dakle, kada zlostavljač, odnosno Vlatka Pokos na naslovnici nekog časopisa izgovori da je 'dozvoljeno biti silovan od oca maloljetne i to upravo zbog maloljetne' i kada do djeteta dođe ta naslovnica, i kada dijete prestane jesti zbog emocionalne boli oko istoga i izražava želju da više ne ide u školu zbog pritiska koji osjeća u gradu u kojem se rodila, to je svima vama, 'moralnima' i 'etičnima' podnošljivo i dapače - senzacionalno, pa usput još i reklamirate i podržavate takav oblik višegodišnjeg zlostavljanja!!!

Sram vas bilo, pojedini koji svojom ciljanom misijom u namjeri da uništite integritet Josipa Radeljaka ne štedite čak ni maloljetno dijete, odnosno sram vas bilo, pojedini, jer jedino vi manipulirate njime, iznoseći već pet godina krive i obijesno lažne podatke javnosti.

Da niste upravo vi davali sumanut prostor bljezgarijama Vlatki Pokos, da niste podržavali njezino zlostavljanje djeteta već godinama, da ijedna pravna institucija doista štiti djecu, onda ja danas sasvim sigurno (a iz potpunog bijesa, očaja i ogorčenja činim to) ne bih imala ama baš nikakvog razloga istupati u medije i iznositi onu pravu istinu o djetetovom zlostavljanju, a, ponavljam, činim to kako bih barem nekoga od državnih službenih organa potakla da napokon otvori oči i konačno djeluje u ovom slučaju.

Jer sad ste upravo V. P. dali 100.000 kuna, obećavši da ćete je medijski štititi, ali uvjetujući joj da pljuje Josipa Radeljaka u svom nakaradnom uratku pisanom od jedne zagrebačke novinarke obiteljskog tjednika, pa gospođa V. P. sada trenutno malo šuti jer je ipak važno zauzeta trošenjem prljavo stečenih škuda po zagrebačkim buticima. No doći će jesen, spomenuta će opet biti gladna kruha, haljina, pažnje i što onda? Pa taj deja vu znamo svi mi, jako dobro. Opet ćemo slušati o ljubavi prema voljenoj maloljetnici iz lažljivih usta V. P., opet ćemo slušati u prime timeu o njezinom ocu, o pokojnoj majci, baki, teti, stričevima… A slučaj zlostavljanja maloljetne će i dalje ležati na DORH-u. Zaleđen. Ma bravo!

Zato, dragi novinari, hajde, razmislite malo, zapitajte sebe, bolja je riječ preispitajte se i dokažite mi da nemam pravo, odnosno, prekinite više činiti trakavicu od ovog za dijete iznimno traumatičnog slučaja i djelujte na moj apel - konkretno, poslušajte vapaj obitelji koja jedina želi spasiti dijete od daljnjih maltretiranja, a prisiljena ga je u krajnjem slučaju i sama izlagati jer dijete nema podršku institucija i ruši mu se dostojanstvo već pet godina, a vašom svjesnom ili nesvjesnom voljom. Dakle, nemojte je prestati spominjati i pravdati se da joj tim načinom štitite, već izazovite zadužene i odgovorne ljude da reagiraju ispravno i pomognite nam da je zaštitimo!

A želim da mi povjerujete, ni ja tada neću izlaziti u javnost, dijete će biti mirno, zaštićeno, počet će normalno živjeti u ovoj zemlji jer je sada u njegovom pred pubertetskom dobu krajnje vrijeme za to. Hajte, hrvatske televizije, dnevni i večernji listovi, tjednici, hrvatski elektronski portali iskažite se i opravdajte svoje povjerenje čitateljima, pa neka neki od vas berem jednom ispravno reagiraju iznoseći pravu bit ovog problema.

S poštovanjem koje još trebate opravdati,
Dolores Lambaša

P.S. Mediju koji možda svojim osjećajem za pravedno prenese ovaj moj apel u cijelosti bit ću zauvijek jako zahvalna i naravno pristupačna, a ako nitko ne prenese moju usrdnu molbu za pomoć, bit će to samo potvrda da imam pravo o svemu što sam navela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi