NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Spor zbog Kiklopa dobila Nives Celzijus

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2011 19:52
  • Objavljeno 25.03.2011 u 18:57
nives

nives

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Goran Stanzl

Općinski sud u Puli donio je odluku da Nives Celzijus, autorici knjige 'Gola istina', pripada pravo na nagradu Kiklop u kategoriji Hit godine za 2008.

U rujnu prošle godine Nives Celzijus je tužila udrugu Sa(n)jam knjige u Istri i agenciju Puls zbog narušavanja ugleda i časti nedodjeljivanjem književne nagrade Kiklop za hit godine 2008. za najčitaniju i najprodavaniju knjigu u toj godini.

Budući da joj nagrada nije dodijeljena prije dvije godine, pulski sud naložio je tuženoj strani da Nives Celzijus isplati naknadu štete u vrijednosti od deset tisuća kuna.

No sud je naložio i tužiteljima da jednaku svotu isplate tuženiku zbog neutemeljenih navoda kojima je povrijeđena čast i ugled direktorice sajma Magdalene Vodopije i udruge Sa(n)jam knjige u Istri.

Sutkinja Sonja Bulić odbacila je odštetni zahtjev Nives Celzijus i njezina nakladnika od 550.000 kuna. Pulski sud je utvrdio da su neutemeljeni navodi tužitelja da su čast i ugled Nives Celzijus povrijeđeni zbog 'spolne ili bilo kakve druge diskriminacije', već isključivo zato što joj knjižna nagrada Kiklop nije dodijeljena, što je povreda prava osobnosti.

Nives Celzijus se danas nije pojavila na izricanju presude, već je na sudu bio njezin odvjetnik.

Predsjednica udruge Sa(n)jam knjige u Istri i direktorica Sajma Magdalena Vodopija, koja je nazočila izricanju presude, najavila je da će uložiti žalbu i dalje, kako je rekla, braniti dostojanstvo nagrade Kiklop kao što je činila od početka.

Odvjetnik Nives Celzijus i nakladnika Premier medije Srđan Simić također je najavio žalbu, posebno na dio protutužbenog zahtjeva da isplate Sajmu knjiga deset tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi