ZATVARANJE VRATA

Split nakon 89 godina ostao bez zoološkog vrta

Bionic
Reading

Nakon 89 godina Split zatvara Zoološki vrt na Marjanu, a životinje se sele u nove domove širom i izvan Hrvatske

Zatvara se jedini zoološki vrt na području Dalmacije, onaj u Splitu na Marjanu. Za životinje je pronađen novi smještaj, a bivši zaposlenici će postati dio Javne ustanove park-šume Marjan, piše Dalmacija News

Životinje su živjele u neadekvatnim uvjetima, pogotovo zimi, a za sve je krivo dugogodišnje zapuštanje prostora koji prvobitno nije bio ni zamišljen kao zoološki vrt


Najveći broj životinja trebao je biti preseljen u Osijek i Slavonski Brod, a marjanski vuk Samotnjak trebao bi dobiti novu jazbinu u Kuterevu. Tigar Dimitrij trebao bi svoj novi život započeti u Nizozemskoj dok bi majmun Toto trebao otputovati u Englesku.

Zeleni Dalmacije i Prijatelji životinja nisu zadovoljni odabirom zooloških vrtova kao novim odredištima životinja, umjesto azila koji su ponudili, za koji drže da ima etički princip i kvalitetniji odnos prema životinjama.

'Ne želimo zoološki vrt ovoga tipa, to je prošlo svršeno vrijeme. Protiv toga sam da se životinje drži u kavezima, već da žive u prirodi, da ih se snimi i da se to prikaže na Marjanu. To su virtualni vrtovi. I djeca i odrasli više vole to negoli gledati životinje u kavezima. Sve se fino snimi, posloži, a stručni predavači drže predavanja. To je Zagreb napravio - nisam ja ništa izmislio. Ovo seljenje životinja je složeno, ali najteži dio posla tek dolazi - treba osmisliti što napraviti gore, a još je veći problem financiranje. Isto tako treba pronaći prostor u Splitu za osnivanje azila, u kojem će moći raditi ljudi koji su dosada radili u zoološkom vrtu, a ima ih 12', rekao je član Povjerenstva za preseljenje životinja Lovro Rumora.