SUPROTAN UČINAK

Šokantna istina o hit dijeti bez glutena!

30.10.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Najnoviji hit među slavnima je prehrambeni režim u kojem je u potpunosti izbačen gluten, no stručnjaci upozoravaju da ne biste trebali slijepo slijediti Victoriju Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus s obzirom na to da vas takva dijeta zapravo može učiniti debljima

Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus svoju vitku liniju održavaju dijetom u kojoj nema glutena, što znači da su se zvijezde u potpunosti odrekle kruha, pizze, tjestenine i kolača.

No nova studija pokazuje da takve dijete mogu imati upravo suprotan učinak - debljanje, piše Daily Mail. Dijeta bez glutena je režim kojem se podvrgavaju sve osobe koje pate od celijakije (neotpornosti organizma na gluten, bjelančevinu u žitaricama), no zahvaljujući slavnim mršavicama postala je sve popularnija među onima koji samo žele smršavjeti i poboljšati svoje zdravlje.

Miley Cyrus je velika zagovornica takvog režima i redovito se na Twitteru brani od komentara da pati od poremećaja prehrane. 'Za sve one koji me nazivaju anoreksičnom želim istaknuti da sam alergična na glukozu i laktozu. Nije riječ o kilogramima, nego o zdravlju.' Preporučila je i da bi svatko trebao isprobati dijetu bez glutena najmanje tjedan dana. 'Rezultati na vašoj koži, mentalnom i fizičkom zdravlju su nevjerojatni', entuzijastična je Miley.

Nije trebalo puno vremena da vodeći britanski trgovački lanci reagiraju na sve češće zahtjeve kupaca koji traže proizvode bez glutena, no nova istraživanja ističu da te namirnice mogu sadržati i do pet puta veću količinu masti od njihovih alternativa s glutenom. Stručnjaci upozoravaju da su tvrdnje da se reduciranjem glutena može smršavjeti običan mit neutemeljen na istraživanjima.