ZA PRSTE POLIZATI

Sočna piletina s limunom i začinima

13.03.2013 u 15:03

Bionic
Reading

U ovom obroku naći ćete sljedeće vrijedne tvari za mozak: omega-3 masne kiseline, vitamin B6, mangan, fosfor, selen, antioksidanse te neuroprijenosnike acetilkolin i dopamin

Potrebni sastojci (za četiri osobe):

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 cijelo pile, narezano
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 limuna, narezana na kolutove
1 žlica kapara
3 grančice svježeg ružmarina
15 zelenih maslina bez koštica, narezanih na kolutove
15 crnih maslina bez koštica, narezanih na kolutove
prstohvat sitne morske soli

248322,247415,247692,246952

Priprema:

Maslinovo ulje zagrijte u tavi. Dodajte piletinu i popržite je na srednje jakoj vatri dok ne pozlati, oko deset minuta. Izvadite je iz tave i stavite u vatrostalnu zdjelu.

Iz tave izlijte višak masnoće ostavljajući samo tanki sloj na dnu kako biste mogli popržiti luk dvije do tri minute. Na kraju dodajte češnjak i pržite još minutu.

Vratite piletinu u tavu i dodajte limun, kapare, ružmarin, masline i malo posolite. Poklopite i kuhajte oko 25 minuta, odnosno dok piletina nije do kraja kuhana. Povremeno podlijevajte vodom.

Uz ovo jelo poslužite sezonsku salatu (rukolu, zelenu salatu, radič i sl).

'Hrana za mozak' u izdanju V.B.Z.-a najnoviji je uradak profesorice Vide Demarin i njezinih suradnica – to je knjiga koja će pomoći svakome od nas da održimo svoj mozak zdravim, mladim i vitalnim kako bi nas besprijekorno služio do duboke starosti. U ovoj knjizi autorice preporučuju sedamdesetak jednostavnih i brzih recepata koji sadrže namirnice provjereno korisne za očuvanje zdravlja mozga. Obroci koje predlažu poboljšat će vaše pamćenje i pozitivno će djelovati na vaše raspoloženje i moždanu aktivnost! Bez obzira na to želite li ojačati svoj mozak, spriječiti stres ili ga se riješiti, proširiti svoju memoriju ili poboljšati koncentraciju, 'Hrana za mozak' bit će vam vodič na putu do vašeg cilja jer sadrži sjajne ideje za dnevne obroke osmišljene tako da vam pomognu ostvariti taj cilj.