GOLI KUHAR

Složite ukusnu tjesteninu poput Jamieja Olivera

25.05.2013 u 08:26

Bionic
Reading

Mnogobrojne emisije, knjige i projekti nakratko su izmorili Jamieja Olivera, koji je od svega odlučio pobjeći u Italiju. U kombiju u kojem ima ugrađenu specijalnu kuhinju, kuhao je duž cijele Italije

U petoj epizodi 25. svibnja u 12,20 sati na Doma TV, Jamie će pripremati zapečenu tjesteninu s rajčicama i mozzarellom koja je omiljeno jelo diljem Italije.

Zapečena tjestenina s rajčicom i mozzarellom

morska sol i svježe mljeveni crni papar
ekstradjevičansko maslinovo ulje
1 bijeli luk, oguljen i sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
1,5 kg zrelih rajčica ili 3 limenke od 400 grama kvalitetnih rajčica
velika šaka listova bosiljka
1 žlica vinskog octa (neobvezno)
400 grama tjestenine orecchiette
4 velike šake ribanog parmezana
3 komada mozzarelle od 150 grama

Priprema

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i staviti veliki lonac slane vode na vatru dok ne zakipi. U posudu dodati maslinovo ulje, luk, češnjak i čili te pustiti da se to polako pirja 10 minuta dok luk i češnjak ne omekšaju. Svježim rajčicama odstraniti sredinu, ubaciti ih u kipuću vodu na 40 sekundi dok se ne počnu guliti, a zatim ih izvaditi šupljikavom žlicom. Staviti ih u posudu te pustiti hladnu vodu da im se lakše skine kožica, a potom ih nasjeckati na komade. Dodati svježe ili konzervirane rajčice luku i češnjaku i zaliti sve čašom vode. Pustiti da zakipi i ostaviti da se pirja 20 minuta. Sad sve ubaciti u multipraktik i usitniti kako bi se dobio umak. Natrgati listove bosiljka u umak i dodati sol, papar i malo vinskog octa. Kad se dobije željeni okus, posudu napuniti vodom i pustiti da zakipi. Dodati tjesteninu i kuhati je prema uputama na pakiranju, a potom je ocijediti i zaliti s pola umaka i šakom parmezana. Uzeti lim i zaliti ga maslinovim uljem. Staviti malo tjestenine unutra, a zatim umak, šaku parmezana i jedan narezan komad mozzarelle. Ponavljati sloj po sloj dok se ne potroše svi sastojci, tako da na kraju bude sir na vrhu. Ubaciti lim u pećnicu na 15 minuta dok jelo ne dobije zlatnu koricu. Talijani ovo jelo jedu na sobnoj temperaturi ili hladno, ali ga Jamie više voli jesti vruće.