Recite stresu zbogom

Ne dajte da vas gnjave! Otkrijte kako zapravo uživati na zimovanju

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN/Profimedia

Da bi vaše skijanje bilo učinkovito morate se fokusirati na sebe pa ove godine, za promjenu, pobjegnite nekoliko dana u planinu posve sami ili u pratnji najboljih prijatelja/prijateljica te ponovno otkrijte sve male stvari koje život čine čarobnim.

Tijekom cijele godine pazite na sebe, obitelj, ljubimce, poslovne obveze. U žrvnju u kojem se nalazite ne razmišljate o smiraju i vlastitom zdravlju. Onda se konačno pojavi i godišnji odmor koji je, stereotipno, rezerviran za skijanje (zima) i more (ljeto). Pred nama je još jedna zima i već vas vidimo - žurno se spremate i odlazite na skijanje. Pazite što ćete odjenuti, kakvu hranu ponijeti, koliko puta ćete se spustiti niz planinu. Nakon dva, tri dana skijanja umorni ste i poslije rekreacije bježite u topli hotel gdje se skrivate u krevetu ispred televizora.

Vaše skijanje na ovaj se način pretvara ga u stresni proces koji se iznova ponavlja i da budemo iskreni - uopće se ne odmarate. Da bi vaše skijanje bilo učinkovito morate se fokusirati na sebe pa ove godine, za promjenu, pobjegnite nekoliko dana u planinu posve sami ili u pratnji najboljih prijatelja/prijateljica te ponovno otkrijte sve male stvari koje život čine čarobnim. Ovo su neke od njih.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jadranka Sloković postat će baka, otkrila je i spol djeteta

Magična priroda

Ne mora sve biti jurnjava, upravo na to priroda nas podsjeća svakodnevno. Da bi se izmijenila, godišnja doba sve odrađuju polako – najprije otpadne lišće pa se grane ogole i prihvate snijeg; potom sunce ponovno izađe i proljeće sve probudi, da bi na kraju sve postalo zeleno. Probajte se tako ponašati i vi.

Kad odete u planinske krajeve, primjerice u Alpe, vidjet ćete prizore kakvi ne postoje nigdje drugdje. Borove iglice uhvaćene u malenim sigama koje vise sa stabala; kristalni pokrivač u netaknutom snijegu kojeg ćete primijetiti kad zastanete uhvatiti malo odmora negdje na sredini skijališta...

Predložite svojoj pratnji da se, dok se vozite u gondoli, primite za ruke i punim plućima udahnite svježi planinski zrak. Dok ga istiskujete van stisnite zube kao da govorite slovo 'S', a potom usne razvucite u široki osmijeh. Imat ćete osjećaj da letite.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ski Amade

Blizina voljenih osoba

Snijeg je prava 'spajalica srca', bilo da se radi o partnerima ili prijateljima. Nakon što cijeli dan skijate, bordate ili se samo grudate ili sanjkate na ljutom minusu, po povratku u hotel htjet ćete se zavući pod dekicu i grijati. Ima li boljeg načina od kartanja uz kamin ili priča pod dekicom dok 'veseli' cerek odzvanja prostorijom. Ovaj scenarij, mora se priznati, idealan je za veće žensko društvo koje prepričavanja smiješnih anegdota sa skijališta može preseliti i u spa. Ako ste tip osobe za ovakav antistres nemojte preskočiti Ženski tjedan (Ladies Week) u ponudi Ski Amade koji u određenom periodu godine svojim gostima nudi posebne pogodnosti na smještaj, a uz to i povoljne specijalne sadržaje (spa užitke, koncerte, partyje…).

Ako se na planinu zaputite tek na proljeće (16. do 23. ožujka) uživajte u posebnoj ponudi Ski & Wine kad ćete u mnoštvu restorana na alpskim vrhovima moći kušati austrijske delicije te hranu i vina lokalnih proizvođača koji će svoje proizvode izlagati na Najvišem sajmu malih proizvođača kojeg ćete ikada vidjeti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Claudia Ziegler

Miran i spokojan um

Zalutajte ponekad u šumu pokraj skijališta. Sjednite na obližnji panj i gledajte u netaknuti snijeg i prirodu koja je sama, čvrsta, samostalna, drugačija, a opet ista. Podsjetite se na to kako se ništa na ovome svijetu ne može predvidjeti te da nije potrebno strahovati i paničariti od vremena koje je pred vama. Zamolite prijatelja /prijateljicu da vam otkrije svoje snove i maštanja koja nikome prije nije rekao/rekla. I vi učinite isto. Dozvolite planini da vam ovoga zimovanja, osim rekreacije i smijeha, ponudi i nova rješenja i vrati energiju i polet za ostvarivanje ciljeva.

Sve je zabavnije u dvoje

Ne, nemojte pomisliti da morate biti u vezi da biste bili sretni. Na početku teksta rekli smo da sa sobom ove godine povedete prijatelje ili partnere. Može to biti majka, dijete, kućni ljubimac, kolega s posla… nama je svejedno. Znamo samo da je u društvu zabava zajamčena, da se možete natjecati, grudati, razgovarati ili plesati na partyjima. Znamo da je život zabavniji u ekipi i da je šteta propustiti ponudu Ski Amade da za jednu kupljenu skijašku kartu dobijete dvije. Samo kažemo.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Claudia Ziegler

Ne zaboravite biti dijete!

Ma koga briga jeste li u trećem, četvrtom, drugom ili osmom desetljeću života! Ne dozvolite da vas to proganja i upravo tamo, na planini, prisjetite se prvog božićnog poklona; prvih blagdana oko bakina stola; pomirišite miris vanilije u kolačima mamine pećnice; kupite novu igračku za sebe pa je kasnije darujte svojem djetetu. Igrajte se! Napravite Iglu, spuštajte se niz padinu u vrećama (pazite samo da to bude na za to dozvoljenom mjestu), organizirajte male Olimpijske igre. Radite sve što vas je volja, planina sve dopušta, a svaka glupost ostat će tamo visoko pod oblacima i jednoga dana nestati sa snijegom koji će se otopiti. Vi ćete se vratiti na posao pročišćenih ventila, spremni za ostatak godine.

I zato prigrlite snijeg i nadolazeću zimu koja će vas, ako prihvatite neki od naših savjeta, odmoriti, opustiti, pomladiti, relaksirati, usrećiti. Da ponovno zasjate, dignete glavu i krenete naprijed poput snažnog i gordog alpskog vrha.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!