KRIVE SU ULOGE?

Slavni glumac progovorio o teškoj bolesti

09.10.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Tom Hanks otkrio je da boluje od dijabetesa, a mogli su ga potaknuti česta debljanja i mršavljenja kojima se u svojoj 30-godišnjoj karijeri podvrgavao za potrebe filmskih uloga

Pedesetsedmogodišnji holivudski glumac podijelio je vijest o svojoj dijagnozi u talk showu Davida Lettermana rekavši da se bori sa simptomima te bolesti već dva desetljeća, ali da se sada razbolio od dijabetesa tipa 2 u punoj snazi, piše MailOnline. 


Tom Hanks se tijekom svoje karijere morao debljati i drastično mršavjeti za neke od svojih najvažnijih uloga. U filmu 'Philadelphija' (1993.) u kojem je igrao moćnog odvjetnika koji umire od AIDS-a, Hanks je morao smršavjeti čak 13 kilograma da bi u kasnijim scenama odglumio AIDS-om iscrpljenog Andrewa Becketta. Za tu je ulogu osvojio Oscar.

Godinu dana prije, u filmu 'Ženska liga' za ulogu neuspješnog trenera bejzbola Jimmyja Dugana morao se udebljati 15 kilograma. U filmu 'Brodolom života' iz 2000. godine, njegov lik Chuck Noland proveo je godine na pustom otoku, što je značilo da je Hank morao smršavjeti čak 25 kilograma pa je na kraju snimanja imao samo 75 kilograma.

'Otišao sam do liječnice koja mi je rekla: 'Znate one visoke brojeve šećera u krvi koje imate od 36. godine? Sad ste na njima diplomirali – imate dijabetes tipa 2, mladiću', prepričao je u TV emisiji Hanks svoj razgovor s liječnicom. 'Rekla mi je da sam, ako mogu doći do težine koju sam imao u srednjoj školi, potpuno zdrav i da nemam dijabetes. Odgovorio samo joj da ću se onda radije odlučiti za dijabetes tipa 2, jer ne postoji način da postignem te kilograme. U srednjoj sam školi imao 45 kilograma', otkrio je slavni glumac.

Lettermanu se povjerio nakon što je voditelj komentirao njegovu težinu i rekao mu da je jako vitak.
Dijabetes tipa 2 javlja se kada tijelo ne proizvodi ili iskorištava dovoljno inzulina kako bi razina šećera u krvi bila pod kontrolom, a pretile osobe u rizičnoj su skupini.

No česte promjene težine mogle su biti okidač koji je potaknuo bolest kod Hanksa, objašnjavaju američki liječnici. Dr. Holly Phillips izjavila je za CBS da će Hanks morati paziti što jede i redovito vježbati kako bi mogao voditi koliko-toliko normalan život.

'Kod dramatičnih promjena težine ravnoteža organizma potpuno je isključena pa se mogu stvoriti uvjeti za kasniji razvoj dijabetesa.'

Hanks nije jedina zvijezda koja je javno otkrila da boluje od dijabetesa tipa 2. Glumica Halle Berry s tom se dijagnozom suočila sa 19 godina i smatra to blagoslovom jer je naučila paziti na sebe.

Bolest na Hanksa nije negativno utjecala te se nada da će za svoj najnoviji film 'Kapetan Phillips', koji uskoro dolazi u kina, dobiti još jedan Oscar.