I BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Slastice u kojima možete uvijek uživati do mile volje

09.05.2016 u 08:24

Bionic
Reading

Koliko god se trudili živjeti zdravo, ponekad je jako teško odoljeti slatkišima, posebno ako vas nutkaju kolege na poslu ili ste s prijateljicama koje predlažu da se zasladite uz kavu

Slatkiši su omraženi već godinama jer su takozvane prazne kalorije, a trenutnu energiju koju pružaju brzo gubimo i osjećamo se još umorniji i gladniji. No slastice ne moraju uvijek sadržavati šećer i one lošije sastojke pa probajte koju od ovih zdravih inačica jer niti nutricionisti ne bi imali ništa protiv njih.


Čokoladni mousse od avokada

Prepun zdravih mononezasićenih masti, ovo je zdravi desert u kojem ćete sigurno uživati jer avokado i kakao u prahu uz dodatak meda pretvaraju se u kremasti užitak bogatog i neodoljivog okusa. Prednost mu je i to što je gotov za svega nekoliko minuta jer ga nije potrebno kuhati, a savršeno je osvježenje za vruće dane.

Sastojci:

zreo avokado
2-3 velike žlice meda (ovisno o ukusu)
¼ šalice kvalitetnog kakaa u prahu

Priprema:

Zreli avokado prepolovite, uklonite košticu iz sredine i žlicom izdubite meso te ga stavite u blender ili sjeckalicu za hranu. Dodajte kakao u prahu i med te miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu. Kušajte ga i po potrebi dodajte još meda ukoliko je potrebno.

Dobivenu smjesu prebacite u zdjelice za serviranje i držite u hladnjaku do posluživanja. Po želji ukrasite svježim sezonskim voćem, malinama, nektarinama, trešnjama…

Cheesecake s malinama

Ova ukusna delicija idealna je kombinacija sira i voća, a slatku teksturu dobit će također zahvaljujući medu. Svi su sastojci na listi namirnica odobrenih od nutricionista, a imate li simpatične staklenke s poklopcem, ova će slastica u njima izgledati kao iz reklame.

Potrebni sastojci (za 6 porcija):

100 ml mlijeka
2 šalice malina (svježih ili odmrznutih)
225 g omekšanog kremastog sira
šalica mljevenih graham krekera
limunova korica
3 žlice meda

Priprema

Umiješajte med u omekšali kremasti sir te dodajte limunovu koricu u mlijeko. Miješajte smjesu dok ne postane glatka. U staklene posude (idealne bi bile male staklenke, no sasvim će dobro poslužiti i obične čaše) stavite četiri žlice graham krekera, zatim dodajte četiri žlice smjese sa sirom te 10-12 malina. Možete poslužiti odmah.

Keksi s čokoladom

Keksi su idealni kada vas uhvati želja za slatkim na poslu jer ih možete držati u ladici. Brzo ćete ih napraviti i nije vam za to potrebno bogato kulinarsko iskustvo, osobito zato što su potrebna tek tri sastojka.

Sastojci i priprema

dozrela banana, usitnjena vilicom
2 žlice komadića tamne čokolade
pola šalice zobenih pahuljica

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih i pustite da se zagrije. Pomiješajte sastojke, napravite oblik keksića i posložite na lim s papirom za pečenje. Nakon 15 minuta keksi su gotovi, ali ih prije jela pustite da se ohlade.

Ukusni keksi koji će vam dati energiju

Poput recepta od tri sastojka, ovo je isti tip slastice, ali je obogaćen medom i brusnicama, što će vam dati više energije.

Sastojci:

3 velike, prezrele banane
80 g maslaca
2 velike žlice meda
čajna žlica ekstrakta od vanilije
320 g zobi
čajna žlica praška za pecivo
1/4 čajne žlice cimeta
1/4 čajne žlice soli
70 g čokolade od 70 posto kakaovca
30 g sušenih brusnica

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim stavite papir za pečenje. U velikoj zdjeli zgnječite banane vilicom, dodajte omekšali maslac, med i ekstrakt vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: zob, prašak za pecivo, cimet i sol. Suhe sastojke polako dodajte u zdjelu s mokrim sastojcima i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte komadiće čokolade i brusnice. Žlicom vadite smjesu i stavljajte na pripremljeni lim, pazeći da ostavite 3-4 cm razmaka između keksića. Pecite ih 12-14 minuta ili dok ne poprime zlaćanu boju na rubovima. Neka se hlade dvije do tri minute te ih tek nakon toga prebacite na stalak za hlađenje kolača da se potpuno ohlade.

Chia puding

Koliko su čudotvorne chia sjemenke, sigurno već znate. Iako su sićušne, imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, triput više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule i šest puta više bjelančevina od graha. Pa zašto onda ne biste isprobali slasticu s njima?

Sastojci:

3 žlice chia sjemenki
2-3 žlice konopljinih sjemenki
½ šalice vode
½ šalice suhih grožđica, brusnica
žličica maca praha
2 žlice agavinog sirupa, meda ili sladora po želji
2 banane
žličica kokosovog maslaca
½ žličice vanilije
malo soli
2 šalice svježeg voća po izboru

Priprema:

Chia sjemenke uronite u malo vode na 10-ak minuta da nabubre. Grožđice i brusnice također malo uronite u mlaku vodu. Izmiksajte u blenderu vodu i sjemenke konoplje sa sladilom po želji. Dodajte banane, kokosov maslac, vaniliju, sol i macu te miksajte dok ne dobijete glatku gustu kremu. U nju umiješajte chia sjemenke koje su poprimile želatinozan izgled te dodajte svježe i suhe bobice i voće.