ideje za sir od doručka do večere

Sir od jutra do sutra

17.07.2017 u 11:56

Bionic
Reading

Tko voli sir, uživa u njemu cijeli dan!

Od toliko vrsta sireva - svježih, s plemenitim plijesnima, polutvrdih, tvrdih, kuhanih, dimljenih - može se sastaviti beskrajan niz jelovnika, no evo samo nekoliko prijedloga inspiriranih uobičajenim dnevnim tempom.

Doručak

Za dan pun energije opremite se pravim omjerom proteina i ugljikohidrata! Raženi kruh, nježna ricotta, svježe voće, med i sjeckane pistacije ukusan su doručak, jednako finog okusa kao i izgleda. Za gurmanski(ji) pristup, lagano zagrijte nasjeckano voće na medu. Za klasičare, kriška integralnog kruha, malo maslaca, omiljeni polutvrdi sir poput goude ili Podravca i komadić hrskave svježe paprike. Uvijek pali!

Međuobrok

Kockice sira i svježe voće po izboru! Možda na prvu zvuči dosadno, ali čarolija nastaje u trenutku spajanja različitih okusa. Brie i camembert sparite sa šljivama, jabukama ili malinama, mozzarellu s bobičastim voćem ili ananasom, goudu s breskvama, kruškama i jabukama, a Ribanac sa smokvama, grožđem, jabukama i ananasom.

Ručak

Izvana hrskav, iznutra sočan… dvije riječi: pohani sir! Neka bude glavna zvijezda ručka, uz fine umake i sezonsko povrće. Nećete pogriješiti s mekim sirevima poput Picoka u trokutićima, Sirelinim Domaćim sirom ili Dimsijem… Osim klasičnih krušnih, isprobajte japanske panko mrvice, od kojih će omotač biti još hrskaviji. Panadi možete dodati i sjemenke (sezam i lan), usitnjene orašaste plodove te začine.

Desert

Sir u desertima najčešće je onaj svježi, poput Zagrebačkog ili ricotte. Osim cheesecakea i tiramisua, pokušajte nešto novo: izmiksajte ricottu, espresso kavu, šećer u prahu, mlijeko i malo ruma u osvježavajući mousse od kave!

Večera

Salate su pravi izbor za kraj dana, a ako vam inače nisu omiljene, dodajte im sir – možda se predomislite! Okus Mediterana prizovite talijanskim klasikom caprese (rajčice, mozzarella, maslinovo ulje i bosiljak) ili grčkom salatom (obavezan Salakis, kalamate masline!).

Malo konkretnija je Cezarova salata (koja je ime dobila po talijanskom kuharu Cesareu Cardiniju, a ne po rimskom caru!) s tvrdim sirom grana padano, parmigiano reggiano ili našim Ribancem. Sirevi se ribaju na tanke listiće, pa se dodaju zelenoj salati s krutonima i dresingom od maslinova ulja, soka od limuna, umaka Worcestershire, papra, soli i češnjaka. Originalni recept uključuje i sirova, poširana ili meko kuhana jaja. Iako se u današnje vrijeme u ovoj salati često nađu i komadići grilane piletine ili slanih inćuna, u originalnoj verziji tih sastojaka nije bilo.

Ovo su samo neke od ideja kako sireve uklopiti u jelovnik, a još sirne inspiracije čeka vas na www.sirevi.hr