PRIPREMITE SE

Simptomi menopauze traju dulje no što se mislilo

17.02.2015 u 09:51

Bionic
Reading

Žene koje prolaze menopauzu mogu proživljavati zloglasne valunge i noćno znojenje do 14 godina, ustvrdili su znanstvenici, a to je puno dulje od onoga što se do sada mislilo

Studija objavljena u časopisuJAMA Internal Medicine kaže kako je prosjek simptoma menopauze s kojima se žene suočavaju dug 7,4 godina. U studiji je sudjelovalo 1.449 žena. Polovica žena simptome je proživljavala kraće od prosjeka, a neke su se mučile i do 14 godina.

Čak se pokazalo da valunzi dulje traju ako ih žena počinje doživljavati u ranijoj životnoj dobi. I žene koje dobiju valunge prije no što im prestane ciklus, dulje će se boriti s nelagodnim valovima vrućine od onih kojima su se simptomi menopauze poklopili s prestankom menstruacije.

S tim se problemom suočila jedna od osam žena iz studije jer su simptomi počeli prije izostanka mjesečnih ciklusa. U takvim je slučajevima prolazak kroz menopauzu dugotrajniji, s prosjekom od 11,8, a može trajati i 14 godina.

Osim valunga i noćnog znojenja, u menopauzi se žene susreću i s drugim raznim simptomima poput depresije, slabljenja kostiju i kose ili demencije. Stoga liječnici preporučuju više kretanja, zdraviju prehranu, ali i aktivnosti za jačanje mentalnog duha.