SUPER BILJKA

Sigurno niste znali koliko je bosiljak ljekovit

13.11.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Biljka bosiljka često izgledom podsjeća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima

Iako je poznat kao začin mnogim jelima, bosiljak krije i ljekovite moći. U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se i protiv menstrualnih tegoba.

Sok od lišća upotrebljava se protiv prehlada i upale ušnog bubnjića, okrepljujući je i ljekovit napitak. Listove ove biljke možete stavljati u kupke, što će omekšati kožu, piše Ordinacija.hr.

Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Čaj od bosiljka priprema se tako da se listovi osušenog bosiljka preliju kipućom vodom i ostave stajati u poklopljenoj posudi do deset minuta. Možete ga piti svaki dan, ali nakon svakih osam dana treba napraviti pauzu od 14 dana.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.