BOBICE PUNE ZDRAVLJA

Šest jako dobrih razloga da navalite na borovnice

10.07.2015 u 07:15

Bionic
Reading

Slatke ljubičaste bobice prava su riznica zdravlja, odličan su izvor vitamina C i imaju više antioksidanta od bilo kojeg drugog voća. Brojna su istraživanja pokazala da pomažu kod mršavljenja, izvrsne su za očuvanje zdravlja srca, a i najbolji su prijatelj zdrave probave

S razlogom se nazivaju superhranom jer imaju i do tri puta više antioksidanata, koji pomažu u prevenciji različitih vrsta karcinoma, od ostalih vrsta voća. Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana, što znači da pomažu u probavi i smanjuju apetit. Ljubičaste bobice odlična su prevencija i od bolesti koje se javljaju u starijoj životnoj dobi poput Alzheimera, srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma, tvrde znanstvenici. Smatra se da je tajna ljubičastog voća u spoju njihovih polifenola koji štite od štetnih učinaka željeza, a koji mogu dovesti do oštećenja stanica ako prolaze kroz probavni sustav u pogrešnom obliku.

U 100 g borovnica nalazi se oko 84 posto vode, 0,74 g bjelančevina, 14,49 g ugljikohidrata, 0,33 g masti i 2,4 g dijetalnih vlakana, a ta količina ima svega 57 kalorija. Sjajan su izvor vitamina C, a bogate su još kalijem, kalcijem i fosforom.

Svježe borovnice prepoznat ćete po tamnoplavoj boji i 'magličastoj' površini, a za razliku od drugog bobičastog voća, teže se kvare pa u hladnjaku mogu stajati i do dva tjedna.

Sprečavaju urinarne infekcije

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da borovnice poput brusnica sadrže posebne sastojke koji sprečavaju multipliciranje bakterija i njihovo prianjanje uz stijenke mokraćnog mjehura. Zbog toga su izvrsne u sprečavanju zaraze bakterijom E. coli koja uzrokuje većinu urinarnih infekcija.

Prepune su antioksidanata

Znanstvenici američkog Ministarstva poljoprivrede obavili su istraživanje na 100 različitih vrsta voća i povrća, a ono je pokazalo da divlje i kultivirane borovnice imaju daleko najveću količinu antioksidanata, boraca protiv slobodnih radikala koji uzrokuju brojne bolesti, među kojima su najopasniji karcinomi.

Tope masne naslage

Istraživanje predstavljeno u American Society for Nutrition’s Experimental Biology 2011. tvrdi da upravo borovnice imaju mogućnost razbijanja postojećih masnih stanica te sprečavanja oblikovanja i nastanka novih. Time borovnice postaju moćno oružje u borbi protiv rastuće pretilosti. Osim toga, istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Michiganu pokazalo je da borovnice smanjuju razinu lošeg kolesterola, ali i da pomažu u bržem sagorijevanju masnih naslaga i mršavljenju.

Čuvaju srce

Borovnice, osim sprečavanja pretilosti, imaju sposobnost prevencije srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 zbog visoke razine polifenola. Ispitivanja su pokazala da manje doze polifenola smanjuju razinu masnoće za 27 posto dok veće doze nivo masnoće smanjuju za čak 73 posto.

Smanjuju visok krvni tlak

Istraživanje objavljeno u američkom časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da antocijanini, plavo-crveni pigmenti koje nalazimo u borovnicama, pomažu u prevenciji visokog krvnog tlaka ili hipertenzije. U istraživanju koje je trajalo 14 godina znanstvenici su prikupili podatke uzete na 134.000 žena i 23.000 muškaraca, a pokazalo se da su oni koji su jeli više od 125 ml borovnica tjedno smanjili mogućnost obolijevanja od hipertenzije za 10 posto u odnosu na one koji uopće nisu jeli ovo ukusno i zdravo voće.

Dobre su za zdravlje mozga

Prema istraživanju što su ga znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinattiju obavili na umirovljenicama koji su pokazivali znakove demencije, pokazalo se da borovnice uvelike poboljšavaju pamćenje. Nakon samo 12 tjedana redovitog konzumiranja borovnica pacijenti su pokazali poboljšanu funkciju pamćenja zbog antocijanina koji pomaže u poboljšanju protoka informacija do mozga te smanjuje brzinu kojom stanice nazaduju s godinama.