NOVO OTKRIĆE

Seks i nasilje povezani su u mozgu

11.02.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili povezanost između seksualnog uzbuđenja i agresivnog ponašanja. Centri u mozgu koji su odgovorni za obje pojave vrlo su blizu

Ima li seksualno uzbuđenje išta s agresivnim ponašanjem? Centri u mozgu koji kontroliraju takvo ponašanje vrlo su blizu, tvrde znanstvenici. Doduše, ispitivanja su radili na miševima, ali kažu da slično može vrijediti i za ljudsku vrstu.

Srećom, otkriveno je da su stanice koje su odgovorne za agresiju potisnute za vrijeme parenja. Znanstvenici iz New Yorka stimulirali su miševima neurone koji kontroliraju agresivno ponašanje, a oni su odmah počeli reagirati na taj način. Tijekom ispitivanja uočili su da su stanice koje su odgovorne za seksualno uzbuđenje iznimno blizu tzv. agresivnim stanicama.

'Seksualno uzbuđenje, odnosno stanice koje su odgovorne za to ponašanje, nalaze se na vratima sklopa stanica koje su odgovorne za agresiju. Djeluju ili jedne ili druge, a dobra je vijest da se one zadužene za agresiju nekako potiskuju tijekom seksualnog odnosa', pojasnio je neurolog Dayu Lin.

Iako je istraživanje provedeno na miševima, znanstvenici smatraju da bi mogle postojati neke sličnosti s ljudima te ističu da će biti potrebna dodatna istraživanja.