SVAKI DAN

Sedam porcija voća i povrća ključno je za dug život

01.04.2014 u 11:19

Bionic
Reading

Novo istraživanje još jednom je ukazalo na važnost povrća i voća za zdravlje, pa tako znanstvenici napominju kako svaki dan treba pojesti sedam porcija voća i povrća. Osim toga, svakodnevna konzumacija većeg broja porcija voća i povrća može smanjiti rizik od prerane smrti za 42 posto

Dosad je pet porcija glasilo za preporučenu dnevnu dozu voća i povrća, no znanstvenici u novom istraživanju otkrili su kako bi dnevno trebali posjeti čak sedam porcija voća i povrća, a kako napominju, veća doza voća i povrća pomaže u produljenju života, prenosi Daily Mail

Nova studija pokazala je kako konzumacija veće količina voća i povrća smanjuje rizik od prerane smrti za 42 posto. Povećana konzumacija voća i povrća, prema riječima znanstvenika, smanjuje rizik od karcinoma za četvrtinu, a rizik od srčanih bolesti za trećinu.

I dok neki stručnjaci žele kreirati smjernice koje će ljude savjetovati i navesti na jedenje veće količine voća i povrća, drugi smatraju kako bi sedam porcija, što je poprilično, neke moglo obeshrabriti već na samome početku.

Trenutno, samo jedan od četiri Britanca uspijeva tijekom dana pojesti pet porcija voća i povrća, te samo jedan od 10 tinejdžera. Vodeća autorica studije, doktorica Oyinlola Oyebode s Odjela za epidemiologiju i javno zdravstvo na Sveučilištu UCL kaže kao su učinci veće konzumacije voća i povrća zapanjujući.

'Jasna je poruka da što više voća i povrća jedemo, to je manja stopa smrtnosti u bilo kojoj dobi. Povrće ima veći učinak od voća, no niti učinak voća nije zanemariv. Međutim, ljudi se ne bi trebali opterećivati time da pojedu baš sedam porcija. Bez obzira koliko pojeli, za vaše zdravlje uvijek je dobro jesti veće količine voća i povrća, i to je pravilo kojega se valja pridržavati. U našem istraživanju, čak i oni koji dnevno jedu od jedne do tri porcije na dan, bili su izloženi manjem riziku od onih koji jedu manje od jedne porcije na dan', kaže doktorica Oyinlola Oyebode.

Provedena studija proučavala je prehrambene navike 65 tisuća ljudi u Engleskoj između 2001. i 2013. U konačnici, istraživanjem je otkriveno kako sedam ili više porcija voća i povrća na dan smanjuje cjelokupan rizik od smrti za 42 posto. Oni koji dnevno jedu između pet i sedam porcija voća i povrća imali su 36 posto manji rizik od smrti, dok tri porcije na dan rizik smrtnosti smanjuju na 29 posto. Konzumacija od jedne do tri porcije voća i povrća na dan povezana je s 14 posto smanjenim rizik smrtnosti.

Najjači zaštitni učinak ima svježe povrće, na prvom mjestu se nalazi salata, a zatim voće. Smrznuto ili konzervirano voće može čak povećati rizik od prerane smrti, ali stručnjaci napominju kako taj efekt može biti odraz ukupnog nedostatka prehrane, jer se ljudi koji kupuju voće u tom obliku vrlo često oslanjaju na prerađenu hranu.